Во Јапонија има голем број на компании кои постојат повеќе од 100 години, кои на јапонски се нарекуваат шинисе, пишува Кликс.ба. Храмот Шинтено-џи е еден од најважните будистички храмови во Осака. Изградена е во шестиот век, за време на владеењето на принцот Шотоку. Сепак, информациите кои можеби остануваат непознати за повеќето посетители се дека храмот го изградила компанија која постои со векови.

Станува збор за компанијата Конго Гуми, која е основана во 578 година, а изградбата на храмот била нејзин прв проект. Се смета за најстарата компанија во светот – работи 1445 години и продолжува да работи. Конго Гуми не е единствената јапонска компанија која е меѓу најстарите во светот. Според Гинисовата книга на рекорди, најстариот хотел во светот е исто така во Јапонија. Нишијама Онсен Кеиункан е хотел отворен во 705 година во Јаманаши, префектура надвор од Токио. Најстарата чајџилница во светот, Цуен Tи, го сварила првиот пијалок во Токио во 1160 година. Најстарата компанија што излегла на берза е јапонската градежна компанија Maтуси Кенсецу, која постои од 1586 година. Во Јапонија има 52.000 компании стари повеќе од еден век. Во 2008 година, Банката на Кореја спроведе меѓународно истражување кое покажа дека 56 отсто од 5.586 компании постари од 200 години се лоцирани во Јапонија. Една од карактеристиките на многу од овие компании е тоа што се во семејна сопственост. Почитувањето на основните вредности, кои се пренесуваат од генерација на генерација, е најважно при носењето на одлуките.

Што се случува кога семејството нема наследник кој ќе го преземе управувањето со компанијата или кога семејниот наследник не сака да го преземе управувањето со компанијата? Тоа е предизвик кој традиционално се решава со посвојување наследник, т.е. управувањето со компанијата е препуштено на некој кој не е член на семејството. Така беше во неколку компании, меѓу кои Панасоник, Тојота и Сузуки, чиј сегашен претседател Осаму Сузуки е четвртиот посвоен син кој го презема раководството на компанијата. Лидерството порано им се оставаше само на мажите, но Егучи-Бекон смета дека сега може да им се остави и на жените. Сепак, јапонското население старее. Според последните официјални податоци, 10 отсто од населението се постари од 80 години.