Кон крајот на јануари во Вареш во централна Босна започнува ископувањето на рудникот кој може да содржи злато, како дел од проектот во кој се инвестирани повеќе од 200 милиони евра, а се очекува да ја заживее областа која бил оставен целосно запоставен по војната и од кој жителите масовно заминувале, објави Пословни дневник.

„Ова што го градиме овде е најмодерното нешто на светот. На 24 јануари започнуваме со производство на првото количество руда, секојдневно ќе ја зголемуваме количината додека не достигнеме 65 тони месечно, што очекуваме да се случи во јули годинава“, изјави Пол Кронин, директор на Адриатик Металс БХ, за сараевско „Ослобоѓење“ . Таа компанија претходно добила концесија за истражување и експлоатација на рудното богатство во околината на Вареш, место кое било познато по најголемиот рудник за железна руда на целиот Балкан, а историските податоци покажуваат дека се експлоатирала уште во антиката. период. Големиот преработувачки комплекс во Вареш е создаден за време на владеењето на Австро-унгарската монархија, а местото било важен индустриски центар во периодот на двете Југославии.

Во времето на СФРЈ годишно од рудниците во околината на Вареш се ископуваше до три милиони тони руда, која како суровина се преработуваше во локалната но и во железарницата Зеница. Сите индустриски капацитети во Вареш беа уништени во војната од 1992 до 1995 година. Спроведеното истражување потврди дека во овие наоѓалишта има траги од злато, сребро, олово, цинк, барит и бакар. Во самиот рудник ќе бидат вработени 300 работници, а се очекува почетокот на производството на крајот да резултира со отворање до две и пол илјади дополнителни работни места во сродните дејности.