Во Европската Унија само во Бугарија и Хрватска паѓаат каматните стапки на хипотекарните заеми. Во Бугарија тие се намалени за 0,8 процентни поени, додека во Хрватска за 3,8, за минатата година. Ова го покажуваат податоците од овогодинешниот индекс на имот на Делоит, кој ги испитува пазарите за недвижнини на 26 европски земји и Израел, пишува „24Часа.бг“.

Просечните каматни стапки на станбените кредити во Бугарија и Хрватска во 2022 година биле 2,6 отсто. Очекувањата за зголемување на хипотекарните стапки може да ги одложат плановите за стекнување имот и на тој начин да доведат до пониски кирии, веруваат авторите. Унгарија има една од највисоките каматни стапки на станбени кредити во ЕУ – дури 9,3 проценти, а Полска со 9 проценти. И двете земји, сепак, забележаа многу нагло зголемување на каматните стапки на хипотеките во апсолутен банкрот. Во Унгарија, на пример, стапката ќе се зголеми за 4,5 поени во 2021 година, а во Полска – за 4,7. Најниски просечни каматни стапки на хипотекарните заеми се забележани во Португалија, каде што се нешто над процент – 1,1. Во Австрија тие се 1,9 отсто, а во Словачка и Белгија – 2 отсто.

Според овој показател, Бугарија ја дели 9-тата позиција со Германија и Хрватска. Најголемо процентуално зголемување на каматните стапки во 2022 година е забележано во Обединетото Кралство со 157,7 поени, Италија со 134,7 поени, Словенија со 111,8 поени, Унгарија со 105,6 поени и Германија со 97,7 поени.