Цените на енергијата во Европската унија продолжија да паѓаат. Цените на природниот гас неодамна беа на исто ниво како во есента 2018 година и на најниско ниво од јуни 2023 година. Цените на електричната енергија исто така беа за 60 отсто пониски во декември 2023 година отколку во претходната година, пишува порталот „Нерѓосувачки еспресо“, а пренесува билтенот на Агенцијата за енергетика на Србија АЕРС.

Цената на гасот би можела уште повеќе да падне со оглед на САД и претстојната одлука за извоз на течен природен гас (ЛНГ). Иако големопродажните цени на електричната енергија се сè уште на повисоко ниво поради значителните неправилности во распределбата на цените во Европа, минималната цена на електричната енергија во ЕУ во септември 2023 година беше само 15,80 евра за мегават час, што е најниско ниво од декември 2020 година.

Просечен курс 117,1958 динари за еврото, 108,3641 динари за долар. Споредбата на декември 2022 година со декември 2023 година дури покажува дека цената на електричната енергија е намалена за повеќе од 60 отсто во однос на истиот месец од претходната година.

Итно е потребно прилагодување и понатамошна либерализација на европскиот енергетски пазар за да се компензира оваа нерамнотежа во регионалните енергетски трошоци и да се спречи трошење милијарди субвенции за големи клиенти во челичната индустрија, на пример, кои очигледно не се во можност или не сакаат да преговараат за сопствената енергија.

Поевтин за 70 отсто, јагленот изгледа атрактивен поради поскапувањето на нафтата. Цените на суровата нафта се зголемија за приближно 15 отсто во изминатите осум недели, што укажува на потенцијална промена во расположението кај учесниците на пазарот, се вели во анализата на американскиот финансиски портал „Сикинг Алфа“, а објавена од билтенот на AEРС, објави Политика.рс.