Најмалку 215 милиони дози вакцини против Ковид, кои членките на ЕУ ги купија во екот на пандемијата, мораа да се фрлат, што ги чини даночните обврзници четири милијарди евра.

Ова го покажува аналитиката на порталот Политико.

Откако беа одобрени првите вакцини против коронавирус кон крајот на 2020 година, членките на ЕУ набавија една и пол милијарда дози, или повеќе од три за секое лице, од кои многу сега лежат на депонии низ целиот континент.

Пресметките врз основа на достапните податоци покажуваат дека земјите од ЕУ не користеле просечно 0,7 дози за секој член на нивната популација, што би значело дека треба да се уништат повеќе од 312 милиони дози, но не е лесно да се одреди точно колкава е количината на вакцината. потрошени, затоа што владите не го објавуваат.

Пресметките на порталот Политико се базираат на податоци од 19 европски земји, од кои 15 дадоа прецизни бројки. Со текот на времето, овие бројки се веќе застарени и дека реалниот број на неискористени вакцини веројатно ќе биде многу поголем.
Германија, на пример, достави податоци во јуни, а во тоа време сè уште имаше 120 милиони дози вакцини во магацините.

Политико ја проценува вредноста на 215 милиони уништени вакцини на повеќе од четири милијарди евра врз основа на цените објавени во медиумите, бидејќи официјалните цени не се објавени.

За земјите кои го пријавија само вкупниот број на уништени вакцини, без да го наведат производителот, Политико користеше пондерирана просечна цена од 19,39 евра.

Многу од тие вакцини беа купени во екот на пандемијата во 2021 година, кога ЕУ, САД и Велика Британија се обидуваа да обезбедат што е можно повеќе дози. Во тој период ЕУ го склучи најголемиот договор за купување на 1,1 милијарда дози од Pfizer.
Тој договор со ЕУ беше пофален во тоа време, но и неговата големина и времето се покажаа како проблематични.

Последиците се повеќе од финансиски, а прашањата за тоа како се договараше големиот договор со Pfizer станаа проблем за претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен откако Њујорк Тајмс објави дека таа разменила сомнителни пораки со извршниот директор на Pfizer.