Според податоците на Еуростат, невработеноста во еврозоната падна на 8,5 отсто во февруари, што е најниска од 2008 година, додека таа е намалена на 7,1 отсто во целата Европска унија. Ова е, исто така, најмало намалување од почетокот на глобалната финансиска криза. Евростат рече дека сезонската стапка на невработеност во еврозоната во февруари изнесува 8,5 отсто, по 8,6 отсто во јануари, додека една година порано тоа изнесуваше 9,5 отсто.

Невработеноста во ЕУ во февруари изнесуваше 7,1 отсто, додека претходниот месец изнесуваше 7,2 отсто, а во февруари 2017 година, осум проценти.

 

Евростат проценува дека во ЕУ има 17,6 милиони невработени и 13,9 милиони во еврозоната.

 

Најниска стапка на невработеност е во Чешката Република – 2,4 отсто, по што следат Германија и Малта за 3,5 отсто, а Унгарија за 3,7 отсто. Највисока стапка на невработеност беше во Грција – во декември таа изнесуваше 20,8 проценти, а во Шпанија 16,1 проценти.

 

Споредено со пред една година, невработеноста беше намалена кај сите членки освен во Естонија, каде што се зголеми од 5,8 на 6,5 проценти. Најголем пад на невработеноста е забележан во Кипар – од 12,6% на 9,6%, во Грција – од 23,4% на 20,8%, а од Хрватска – од 12% на 9,6%.