Експертот објасни зошто треба да користите готовина во овие ситуации.

Денес, повеќето купувања може да се направат со кредитна картичка или бесконтактно плаќање преку мобилен телефон. Сепак, финансиските експерти советуваат секогаш да носите барем малку готовина и препорачуваат да ја користите за одредени набавки.

Експертите открија во кои ситуации треба да плаќате со готовина.

1. Сè што можете да вратите

„Ако знаете дека на крајот може да вратите нешто што сте го купиле, користете готовина“, рече Стивен Холмс , финансиски експерт и виш инвестициски советник во iCash.

Според Холмс, многу луѓе се откажуваат да ги испробаат работите во продавница и наместо тоа претпочитаат да купат две или три големини од иста кошула или панталони, да ги пробаат дома и да ја вратат облеката што не одговара. Но, веројатно ќе треба да почекате да ви се вратат парите ако сте платиле со кредитна картичка. Повеќето продавници автоматски ќе ви рефундираат според оригиналниот начин на плаќање што сте го користеле за купување.

„Парите би биле вратени на вашата кредитна картичка доколку ја искористите, но честопати нема да добиете рефундирање неколку дена. Но, ако сте платиле во готово, продавницата ќе ви ја врати истата сума. Плаќањата во готовина се враќаат веднаш по враќањето на производите“, објаснува Холмс.

2. Купувања за време на патување

Кога сте на одмор и сакате да се почестите, користењето готовина може да ви помогне да избегнете некои сериозни трошоци. Финансискиот советник Картер Сеут вели дека е попаметно да плаќате со готовина кога патувате, бидејќи плаќањето со картичка може да предизвика дополнителни трошоци.

„Ако сте во друга земја, користењето на кредитна картичка може да предизвика големи такси за странска трансакција“, предупредува тој. Користењето готовина, исто така, може да ве спречи од случајно прекумерно трошење додека патувате.

3. Мали дневни трошоци

Треба да го користите овој начин на плаќање за многу секојдневни трансакции, според Мајкл Колинс , професор по финансии на американски универзитет.

„Малите купувања, како намирниците, треба да се прават со готовина, бидејќи износот е минимален и користењето готовина ги одвраќа луѓето од импулсно купување“, објасни Колинс.

Користењето готовина може да ви помогне поефективно да ги буџетирате вашите дневни трошоци и да ве спречи да трошите прекумерно. „Исто така, важно е да се користи готовина за мали купувања за да се избегнат такси за пречекорување поврзани со дебитни и кредитни картички“, додава Колинс.

4. Онлајн купување на половна облека

Социјалната мрежа Фејсбук може да биде одличен начин да заштедите на скапи производи бидејќи таму можете да купите користени работи од некого. Но, финансискиот експерт Џејк Хил предупредува дека за овие трансакции не се користат начини на плаќање.

„За купувања на Фејсбук најдобро е секогаш да користите готовина. Давање чувствителни информации на луѓе што не ги познавате никогаш не е добра идеја“, рече Хил.

5. Плаќање на гориво

Следниот пат кога ќе платите бензин, посегнете по готовина наместо картичка, советува Бил Рајз , овластен финансиски консултант. „Можеби сте забележале дека повеќето бензински пумпи нудат попуст во готовина“, рече Рајз.

Финансискиот советник Вилијамс Бевинс тврди дека со плаќање гориво во готово, можете да спречите да бидете измамени.

„Криминалците користеа пумпи за бензински пумпи опремувајќи ги со уреди кои можат да се користат за кражба на информациите од вашата кредитна картичка без воопшто да знаете“, предупредува Бевинс, пишува Bestlifeonline и пренесува Net.hr.