Просечната нето плата во септември 2023 година во Србија изнесува 85. 066 динари (735 евра), објави Републичкиот завод за статистика (РЗС).

Половина од вработените во Србија работеле за помалку од 65. 727 динари (560 евра), колку што е просечната плата, јави дописникот на МИА од Белград.