Турските банки и државните заемодаватели соработуваат за да се создаде мрежа на банкомати кои ќе ги стават сите турски банкомати под една заедничка марка.

ИНГ Турција, турска подружница на холандската банкарска група, потпиша договори со приватни заемодаватели како Ишбанк и Акбанк за да им дозволат на своите клиенти да ги користат нивните банкомати, изјави Јуцел Олцер, извршен потпретседател на ИНГ Турција.

„Со овие два договори, повеќе од 12.000 банкомати се ставени во неограничени услуги за клиенти на ИНГ“, рече тој.

Клиентите на банката ќе можат да ги извршуваат сите трансакции, вклучително и прашања за биланс, повлекување готовина, депозити и плаќања на долгови со кредитни картички, користејќи ги овие банкомати бесплатно, според Илцер. Клиентите на ИНГ можат да вршат услуги со QR-код и девизни трансакции без картички само на сопствените банкомати на банката.

На почетокот на овој месец, државните банки – Зират, Халкбанк, Вакифбанк, Вакиф Каталим, Зират Каталим, ПТТБанк и Емлак Катлим – одлучија да ги комбинираат своите национални мрежи со банкомати.

Во обид да ги намалат трошоците за банкоматите за 1 милијарда турски лири (134,45 милиони американски долари годишно), државните заемодаватели го зголемија капиталот на нивното заедничко вложување FinTech, Bileşim Finansal Teknolojiler, на 145 милиони лири (19,5 милиони долари), објави Хуријет.

Приближно 15.000 нови државни банкомати со заеднички софтвер ќе бидат поставени на национално ниво. Во моментов, Зират, Вакифбанк и Халкбанк имаат околу 7.200, 4.200 и 4.000 банкомати, респективно,  низ цела Турција. Според Центарот за меѓубанкарски картички, во Турција има повеќе од 53.000 банкомати.