Тоа значи дека приближно секој 24-ти жител на овој град со 8,26 милиони жители има седумцифрена нето вредност. Извештајот откри дека Њујорк е дом на 60 милијардери и 744 луѓе кои можат да инвестираат повеќе од 100 милиони долари, според Блумберг.

Бумот на финансиските пазари во последните години поттикна раст во најбогатите градови во светот, вели Јерг Штефен, извршен директор на Henley&Partners.

Меѓутоа, тоа не е секаде, а Лондон изгуби 10 отсто од своето милионерско население во последната деценија, делумно поради одлуката на Велика Британија да ја напушти Европската унија.

Хонг Конг забележа пад од 4 отсто на своите милионери, бидејќи богатите иселеници се собраа во Сингапур поради строгите ограничувања во Кина за време на пандемијата „Ковид-19“.

Некои градови во пораст го вклучуваат кинескиот Шенжен, каде што бројот на милионери пораснал за 140 отсто во изминатата деценија.

Популацијата на милионери се удвои во Бенгалуру, Индија, Хо Ши Мин Сити, Виетнам и Скотсдејл, Аризона. Дубаи е најбогат град на Блискиот Исток, а на 21 место во светот. Врз основа на богатството по глава на жител, Монако е на првото место во светот, каде што повеќе од 40 отсто од неговите жители се милионери, а Њујорк е втор.