Воениот аналитичар од порталот „Обрис“ Игор Табак ја коментираше ситуацијата во Украина во „N1 Newsnight“, каде Русите преземаат иницијатива и ги потсетуваат сите на минатата зима. Впечаток е дека сето ова се случува затоа што недостасува помош од Западот, но и затоа што украинскиот претседател Володимир Зеленски не е подготвен да прифати огромни човечки загуби, додека тоа не е проблем за рускиот претседател Владимир Путин.

„Би рекол дека е комбинација од се. Многу од ветеното од Западот или не пристигнало или доцнело. Тоа се проблематични работи и се наталожиле со текот на времето. На крајот на краиштата, ниту однесувањето на Русите не се оствари. Многу луѓе очекуваа дека ако започне порешителен украински напад, руската одбрана ќе се растури и ќе почне да бега. Тоа не се случи“, рече Табак и продолжи:

„Тие се зацврстија, одлично се подготвија и оставија многу мини пред себе. Исто така, дроновите направија голема разлика. Вакво нешто досега не е видено на боиштата“.

Според него, Украинците научија од се по нешто. За жал, сега, поддржана од руската пропаганда, се создава перцепција дека Украина нема да успее да ги ослободи окупираните територии дури и да добие се што сака.

„Непријатно ми е да слушам приказни за уморот на Украина, за кои се зборува во регионите најоддалечени од бојното поле. Украина го нема луксузот да биде уморна, исто како што руските власти не покажуваат идеја да запрат или да се изморат. Тогаш, се разбира, доаѓаме до сите тие ветувања, каде, да речеме, и ова е срамно, Северна Кореја дала повеќе воена помош за Русија отколку целата Европска унија на Украина“, посочува Табак.

Додава дека Европа ветува милион гранати, но додека тоа не се случи, Русите добиваат време и ги користат предностите во текот на зимата.

„Има помалку ветувања, особено за тешка опрема. Магацините со возила и оружје од пред 20, 30 или 50 години се испразнети. Овде се виде колку е потрошна воената роба во голем воен конфликт. Затоа е битна политичка волја. Се плашам дека нема да може да се исполни ветувањето за милионски гранати. Европската унија и НАТО веќе подолго време имаат кратки ракетни и противвоздушни системи и тоа е проблем што се чувствува “, заклучи Игор Табак.