На Волстрит денеска индексот S&P 500 порасна седми ден по ред, што е негова најдолга позитивна серија во последните две години, бидејќи инвеститорите веруваат дека американската централна банка повторно нема да ги зголеми каматните стапки.

Dow Jones зајакна 0,17 отсто, на 34.152 поени, додека S&P 500 порасна за 0,28 отсто, на 4.378 поени, а индексот Nasdaq за 0,90 отсто, на 13.639 поени.

Благодарение на уверувањето на инвеститорите дека американската централна банка го заврши циклусот на зголемување на каматните стапки, минатата недела берзанските индекси забележаа најголем неделен скок оваа година, а позитивната серија продолжи и на почетокот на оваа недела.

S&P 500 вчера порасна седми ден по ред, а Nasdaq осми ден по ред, што е нивна најдолга позитивна серија од ноември 2021 година.

Вчерашниот раст на S&P 500 и Nasdaq индексот најмногу се должи на растот на цените на акциите на Amazon, Apple, Microsoft и некои други технолошки гиганти, на кои позитивно влијаеше падот на приносите на обврзниците.

Инвеститорите беа фокусирани и на изјавите на неколку функционери на ФЕД, кои беа многу внимателни. Тие не сигнализираа ниту дополнително зголемување, ниту скорешно намалување на каматите.

Нивните пораки може да се сведуваат на фактот дека економијата се уште силно расте, што значи дека може да се избегне рецесија. Но, инфлацијата и натаму е многу висока, па се чекаат нови податоци кои ќе покажат дали треба дополнително да се корегира монетарната политика. Претседателот на ФЕД Џером Пауел ќе зборува денеска и утре.

„Главната приказна денес беше дека циклусот на зголемување на каматите е завршен, а вчера можеби не е. Пауел веројатно ќе ја остави отворена вратата за понатамошни зголемувања на стапките“, рече Кен Полкари, партнер во Kace Capital Advisors.

Повеќе од една година, движењата на пазарот најмногу зависат од шпекулациите за тоа кога централните банки на западните земји ќе го завршат циклусот на зголемување на каматните стапки и на кое ниво на камати ќе заврши циклусот.

Во иднина, пак, најмногу ќе се шпекулира на кои нивоа и во кој период ќе се намалуваат каматите. И на европските берзи вчера претпазливо се тргуваше. Лондонскиот FTSE индекс ослабе за 0,10 отсто, на 7.410 поени, а париски CAC за 0,39 отсто, на 6.986 поени. Франкфуртски DAX зајакна, пак, за 0,11 отсто, на 15.152 поени.