Новиот стандард за безжичен пристап Wi-Fi 6 стана достапен, а покрај тоа што ќе донесе поголема брзина и опсег, ќе го преуреди и начинот на кој рутерите управуваат со зголемениот број на интернет уреди во нашите домови.

Wi-Fi 6 ќе понуди брзина што е околу 30% побрза од Wi-Fi 5, со теоретски максимални стапки на трансфер од околу 10 Gbps.

Wi-Fi 6 не е ново средство за поврзување на Интернетот, но тоа е подобрен стандард што компатибилните уреди, особено рутерите, можат да ги користат за да пренесат Wi-Fi сигнали поефикасно.

За почетниците, рутерите за Wi-Fi 6 ќе можат да испраќаат повеќе информации во секој сигнал што го испраќаат, што значи дека ќе можат побрзо и поефикасно да комуницираат со уредите.

Wi-Fi 6 носи подобрувања во областа на безбедноста бидејќи ќе го забрза распоредувањето на WPA3. Корисниците ќе почувствуваат побрзи врски, особено кога се поврзуваат со зафатените мрежи.

Стандардот беше развиен со мислата за доаѓање на Интернет на нештата. Клучна функционалност на Wi-Fi 6 е OFDMA (ортогонална фреквенција со повеќе пристап), што го прави споделувањето на паметни мрежи поефикасно и ги намалуваат доцнењата.

Целното време на будење (TWT) исто така е подобрено, што значи дека се согласувате со поврзаните уреди колку често тие ќе се разбудат и примаат и испраќаат податоци, со што ќе се подобри автономијата на уредите што работат на батерии.

IPhone 11 и iPhone 11 Pro / Max ќе бидат меѓу првите што ќе го примат новиот стандард, а првиот сертифициран паметен телефон ќе биде Galaxy Note 10. Од сега се очекува бројот на вакви уреди да расте рапидно.

Wi-Fi 6 е развиен од Институтот за електротехника и електронски инженери (IEEE), најголемото светско здружение на технички експерти. Покрај низа други функции (чија мисија беше да се „унапреди технологијата во корист на човештвото“), IEEE во суштина е чувар на Wi-Fi, со комитет надлежен за развивање и поставување на индустриски стандарди.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност на редакцијата на БанкоМетар.мк