Оваа година, Србија се очекува да го достигне нивото на БДП, во апсолутен број, над 50 милијарди долари, што е зголемување од 50 проценти во последните девет години, бидејќи износот на БДП во 2012 година беше 33,6 милијарди, рече денес претседателот Александар Вучиќ.

Покрај тоа, тој потсети, во меѓувреме се случија катастрофални години 2014 година поради поплавите, и 2020 година поради вирусот ковид-19, а Србија сепак успеа да направи раст.

„Обемот и вредноста на сè што работиме во Србија пораснаа за 50 проценти за само девет години и сега веќе не зборуваме за враќање во 1989 година, бидејќи сме далеку напред. И, тоа кажува многу “, рече Вучиќ.

Претседателот посочи дека е горд на успехот на Србија кога станува збор за инфраструктурните проекти, како и на договорот со ЕУ за помош при изградба на пругата кон Северна Македонија, додека на многу проекти се работи со кинески пријатели.

Покрај патот Белград-Ниш и понатаму кон Северна Македонија, тој потсети дека започна изградбата на коридорот Фрушка Гора и ќе се градат брзи патишта до Пожаревац, потоа кон Градиште и Голубац.

Тој додаде дека Моравскиот коридор бележи голем напредок, како и деловите Рума-Шабац, Кузмин-Сремска Рац, а наскоро, како што рече, треба да се завршат „напорите“ за брзиот пат Белград – Зрењанин.

„Наскоро, по делот Чачак-Пожега, треба да одиме на делот од автопатот од Пожега до Ариjeво, Ивањица, Сјеница, Дуга Полјана, до границата со Црна Гора. Се надеваме дека Црна Гора ќе најде пари за изградба на 60 километри автопат од Боjarар до делот од патот што е веќе изграден “, рече Вучиќ.

Србија доби поинаков изглед за девет, десет месеци, подвлече тој.

„Од 2012 до 2021 година, го зголемивме БДП на нашата земја за 50 проценти, во апсолутен број, но платите исто така се зголемија, реално, номинално и повеќе од 60 проценти. „Пензионерите имаат најголеми пензии во историјата, но тоа сè уште не е доволно и затоа ние особено се грижиме за нив“, рече Вучиќ.