Францускиот магнат за луксузни производи и најбогатиот Европеец е повторно во ексклузивниот клуб на луѓе со над 100 милијарди долари.

Бернард Арно се приклучи на Џеф Безос, Бил Гејтс, Марк Цукерберг и Илон Маск во оваа категорија. Ова е прв пат вкупно пет лица во светот да имаат богатство над 100 милијарди долари, според индексот на милијардерите на Блумберг. Вкупно, петмината успеаја да се збогатат со вкупно 68 милијарди долари само денес.

Иако 2020 година се покажа како многу тешка година од економски аспект, најбогатите луѓе во светот брзо се збогатуваат. Значи, од јануари, најдобрите 500 милијардери додадоа вкупно 1,2 трилиони долари на своето богатство.

Бернард Арно се приклучи на оваа група, а неговата нето вредност е еднаква на 3% од француската економија.

Пред само две години, имаше еден човек во светот кој управуваше со средства во вредност од над 100 милијарди долари, а тоа беше основачот на Амазон, Џеф Безос.

Надвор од овој ексклузивен клуб, меѓу милијардерите кои успеаја најмногу да се збогатат, на прво место е шпанскиот претприемач Амансио Ортега. Основачот на модниот гигант „Индитекс“ додаде 7,6 милијарди долари на неговата нето вредност.