Вредноста на дознаките во првите шест месеци од годинава достигна 635 милиони евра, што претставува зголемување од 13 отсто во однос на истиот период во 2022 година. Централната банка на Косово (ЦБК) соопштува дека износот на дознаките само во јуни 2023 година изнесува 123,9 милиони евра или со пораст од 18 отсто во однос на истиот период од 2022 година.

Според ЦБК, најголеми текови на дознаки во текот на овој месец имало преку агенциите за трансфер на пари и други канали, особено преку Централната банка на Косово – 58,4 отсто, банките – 15,4 отсто и други канали – 26,2 отсто. „Вредноста на дознаките до крајот на јуни 2023 година изнесуваше околу 635 милиони евра, што претставува зголемување од 13 отсто во однос на истиот период во 2022 година. Дознаките главно доаѓаат од земјите на ЕУ – околу 60 отсто од вкупните дознаки, 38,1 отсто од чековите од Германија, потоа Швајцарија со 17,6 отсто и САД со околу 7,5 отсто.

Според првичните проценки, дознаките за месец јули биле околу 116,8 милиони евра. Најголеми текови во текот на овој месец имало преку ЦБК – 50,9 отсто, додека преку банките 18,5 и други канали 30,5 отсто“, се наведува во извештајот на Централната банка на Косово за финансиска статистика и дознаки, објави Газета експрес, пренесува Коссев.