Хрватска ќе го воведе еврото на 1 јануари 2023 година и во рок од две недели куната ќе престане да биде валута со која се овозможени деловни активности и плаќање.

Конверзијата на куните во евра ќе се одвива по фиксна стапка од 7,53 куни за едно евро, а банките нема да наплатуваат трошоци за конверзија, согласно Националниот план за размена на куни во евра претставен од Владата и објавен на јавна дискусија.

Хрватската народна банка ќе ги менува банкнотите куни без временско ограничување, така што конверзијата ќе се наплаќа по шест месеци од воведувањето на еврото. Монетите ќе можат да се менуваат три години по воведувањето на еврото.

Конверзијата на заштедите на граѓаните во куни автоматски ќе се изврши во евра на денот на воведувањето на европската валута во Хрватска. Сите кредити во Хрватска издадени во куни потоа ќе се претворат во евра. Со цел да се избегнат покачување на цените на трговците, тие прво ќе мора да ги посочат цените и во куни и во евра за да ги убедат граѓаните дека немало злоупотреба.

Во Хрватска, сепак, се стравува дека воведувањето на еврото ќе доведе до значително зголемување на многу цени, додека владата нагласува дека тоа нема да се случи и дека некои цени се поверојатно да паднат.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк