Пред три дена беше објавено дека акциите на Мета пораснале за 20%.

Цената на нивните акции е речиси тројно зголемена во текот на изминатата година, пренесува The Wall Street Journal. Пазарната вредност на Мета сега повторно надмина 1 трилион долари, ставајќи ја на исто ниво со гигантите како Apple, Microsoft, Amazon, Nvidia и Google.

Инаку, компанијата на Закерберг го напушти тој клуб на хиперуспешни во 2021 година, кога Закерберг излезе во јавноста со план за метаверс, виртуелен свет во кој може да се влезе со помош на уред за виртуелна реалност. Промената на името од Фејсбук во Мета, како и зголемувањето на трошоците за околу 80 отсто, влијаеше на приведувањето на акционерите. Досега се покажа дека интересот на јавноста за виртуелната реалност е мал.

Во 2022 година пазарната вредност на Мета паднала за цели 78%, поради што Закерберг ја прогласи 2023 година за „година на ефикасност“, во која направи големи промени. Отпуштил дури 22% од вработените.

Се чини дека Мета заврши со заштеди бидејќи на состанокот минатата недела ги зголемиле очекуваните трошоци за две милијарди долари на 37 милијарди за оваа година. Буџетот е зголемен бидејќи ќе купува сервери и други компоненти потребни за вештачка интелигенција. Закерберг рече дека планира да има околу 350.000 од најновите чипови Nvidia кои ќе ја напојуваат неговата мрежа до крајот на годината. Покрај Мета и Мајкрософт, Гугл и Амазон планираат да го зголемат буџетот за околу 10% со цел да развијат сопствени капацитети за користење на вештачка интелигенција.

Мета повторно вработува, главно програмери со долгогодишно искуство. Закерберг нагласи дека двата главни проекти и неговата долгорочна визија се метаверзумот и вештачката интелигенција.