Во 2022-ра година, Русија стана најсанкционираната економија во светот – веќе во првите денови од почетокот на војната во Украина, САД ја предупредија земјата дека ќе воведе такви санкции што економијата наскоро ќе биде доведена на колена, пишува „The Wall Street Journal“.

Вашингтон се закани дека ќе избрише 50% од бруто домашниот производ на Русија, но минатогодишниот резултат беше пад од 2,1%. Прогнозата на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) за оваа е за раст од 1,5 отсто, поддржан од државните трошоци. Во првиот квартал тие се зголемија за 13,5%, што е најостриот пораст од 1996-та година.

Многу аналитичари сметаат дека главниот двигател на руската економија во последните месеци е производството на оружје. Сепак, ова не е одржлив раст, иако денес зема замав. Во статистичките податоци раст од 30% за половина година на годишна основа има во категоријата „Готови метални производи“ во која спаѓаат и оружјето и муницијата. Друга индустрија која исто така е поврзана со одбранбената индустрија – „Производство на компјутери, електроника и оптички производи“, исто така забележа раст од 30% во првите шест месеци од годинава. Производството на „специјализирана облека“ е зголемено за 76%. Во исто време, производството на автомобили е намалено за 10% на годишно ниво.

Или, многу веројатно, токму нарачките поврзани со фронтот водат до раст на руската економија.

Благодарение на неколку сојузници, Русија успеа да избегне санкции, вклучително и забрана за увоз на електроника што се користи за производство на ракети. Извозот на нафта и суровини продолжува, иако приходите се ограничени. Така, Москва продолжува да ги гранатира украинските градови со проектили речиси секоја вечер. И покрај воената и финансиската помош дадена за Украина, неспособноста на Западот целосно да ги спроведе санкциите е причина за застојот во непријателствата денес.

Во првите денови од воведувањето на некои навистина досега невидени санкции за руската економија – на пример во енергетскиот сектор, руските пазари реагираа со остар пад. Но, денес економијата се стабилизира и Москва успева да одржи војна на трошење што нејзините западни партнери се надеваа дека ќе ја избегнат.

Аналитичарите се категорични – санкциите имаат свое значење, но во реалноста тоа ќе се почувствува со текот на времето и ќе има негативно влијание врз руската економија уште долго време. Но, досега не успеаја да ја уништат руската економија и го отежнуваат, но не и спречуваат, рускиот претседател Владимир Путин да ја води својата војна во Украина, коментира поранешниот советник на руската влада Сергеј Гуриев.

Според набљудувачите, статистиката само ги маскира тешкотиите што ги доживува руската економија. Санкциите ја направија земјата помалку склона кон ризик и тоа веројатно значи дека економијата тешко ќе се опорави од војната.

Русија можеше да замени голем дел од своите пазари во Европа со Азија. Тоа значи дека без соработка на азиските земји сојузниците нема да можат да ја притиснат Русија, коментира Николас Молдер, професор на Универзитетот во Корнвол. Според него, слабата точка во руската економија е зголемениот недостиг на работна сила. Русија страда од својот најголем недостиг на работна сила од 1990-тите. Причината е заканата од мобилизација и иселувањето на младите во последните месеци. Ова само ќе се продлабочи поради лошата демографска состојба во државата.

Централната банка на Русија предупреди дека недостигот на работна сила ја поттикнува инфлацијата. Во јули оваа институција ги зголеми каматните стапки повеќе од очекуваното, коментирајќи дека најверојатно ќе има уште вакви акции пред крајот на годината.