Банката на Русија објави дека ја започнала пилот фазата на дигиталната рубља, нејзината планирана дигитална валута на централната банка (CBDC).

Трите банки веќе поддржуваат пилот трансакции за своите клиенти кои користат постоечки апликации за мобилно банкарство, како и пристап до берзата за криптовалити од нивните сметки за дигиталната верзија, се вели во соопштението објавено на веб-страницата на Банката на Русија.

Уште девет банки ги надградуваат своите технички пакети за наскоро да се приклучат на пилот-проектот, се вели во извештајот.

Банката на Русија во своето писмо напиша дека ќе ја укине дозволата за неквалификувани инвеститори да тргуваат со криптовалути преку банки, ќе создаде „илузија на државна заштита“ и ќе ги охрабри да учествуваат во „де факто Понзи шемата“, пишува Форбс. Владата нема да може целосно да ги контролира трансакциите со криптовалути, а крипто индустријата навистина нема да има корист за руската економија, велат од банката.

Проектот за дигитална рубља беше претставен во октомври 2020 година, а Банката на Русија се обврза да направи прототип на крајот на 2021 година и да го тестира на почетокот на 2022 година.