Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК) и нејзините сојузници синоќа на состанокот во Виена одлучија да го продолжат договорот за намалување на производството до крајот на следната година, со цел да се стабилизираат цените.

Во 2022 година ОПЕК + одлучи да го намали производството за два милиони барели дневно, а од мај дел од нејзините членки доброволно го намалија за дополнителни 1,66 милиони барели дневно. Новиот режим на производство требаше да остане на сила до крајот на годината.

 

 

На редовниот состанок во неделата, по неколкучасовни преговори, тие одлучија да го продолжат до крајот на 2024 година и од јануари да го намалат производството за уште 1,4 милиони барели дневно, на 40,46 милиони барели дневно.

Новите квоти реално нема да значат помало производство за сите членки. Така, Русија, Нигерија и Ангола веќе произведуваат помалку, а групата само ги приспособи своите квоти на вистинското ниво на производство.

Саудиска Арабија од јули ќе го намали од 10 на девет милиони барели дневно.

„Сакавме да додадеме шлаг на тортата. Секогаш сакаме да додадеме доза на напнатост, не сакаме луѓето да погодуваат што ќе правиме… На пазарот му треба стабилизација“, саудискиот министер за енергија, принцот Абдулазиз бин Салман. рече Ал Сауд на прес-конференција.

Саудиска Арабија е единствената во ОПЕК + која има доволно резерви и капацитет за складирање за да го намали или зголеми производството без поголеми тешкотии.

Според новиот договор, Обединетите Арапски Емирати ќе можат да го зголемат производството за околу 200 илјади барели дневно, на 3,22 милиони барели дневно.