И покрај пандемијата, поради која многу луѓе се вратија во Хрватска, има недостаток на работници во туризмот, градежништвото и на други места. Политиката за зголемување на конкурентноста на недоволно платените работници во Хрватска се преврте наопаку.

„Давам илјада куни на оној што ќе ме најде келнер!“ – е извикот на очајниот угостител во Пула, кој иако сезоната е веќе започната, а во градот има се повеќе туристи, бара обучени келнери за работа во сезоната. едноставно, по бурната ноќ, тие не се појавија на работа. И нови тешко може да се најдат, затоа што чекаат работници од Србија кои сè уште решаваат проблеми со „хартии“.

Иако многумина очекуваа дека поради корона кризата домашни работници ќе има онолку колку што сакате бидејќи многумина се вратија дома од работа во странство и дека работодавците ќе ја искористат оваа ситуација со намалување на нивните права, се случи спротивното. Како и во пресрет на пандемијата во 2019 година, и оваа година има недостиг на домашна работна сила на пазарот.

Од почетокот на годината до 16 јуни, Министерството за внатрешни работи издаде 31.157 дозволи за престој и работа на државјани на трети земји, 13 проценти повеќе од минатата година во истиот период, но и петтина помалку од потребните. Годинава се издадени 4.191 дозволи само за туризам и угостителство.

10 проценти од населението ја напуштиле Хрватска

Крешимир Север, претседател на Независни хрватски синдикати, предупредува дека Хрватска, како и другите земји во транзиција, ја изгради својата конкурентност врз работници без права и ниски плати.

„Таквата политика, особено по пристапувањето на Хрватска во ЕУ, доведе до значително иселување на населението, особено на млади, високо образовани и стручно образовани граѓани. Се проценува дека до десет проценти од населението ја напуштиле Хрватска “, вели Север, иако статистиката покажува малку помал процент бидејќи некои луѓе не се пријавиле.

Таа „дупка“ е постојано прилагодена од увозот на странски работници, додава тој, што ја цементира цената на трудот и непостојаните форми на договори за вработување од година во година. И комбинацијата на одржување на ниски плати и несигурни форми поттикнува натамошно иселување на домицилното население, тврди тој.

„Иако некои работници се вратија во Хрватска поради пандемијата, сепак има забележителен недостиг на работна сила во некои индустрии, особено во туризмот и угостителството, градежништвото и има недостаток на занаетчии како електричари и бравари. Од март 2020 година до крајот на мај оваа година, јавните власти платија над 10,5 милијарди куни за повеќе од 680 000 работници преку мерки за поддршка на зачувување на работата.

Мерките опфатија повеќе од 120.000 претприемачи и работодавци “, објаснува Север.

За време на коронската криза, синдикалците наидоа на разни злоупотреби на некои работодавци: од присилно испраќање работници на годишен одмор, работа на луѓе што работодавците ги земаат на годишен одмор, неплаќање на разликата помеѓу договорената плата и исплатената државна помош, до намалување договорена плата без согласност на работникот.

Тие беа упатени на работа од дома без додаток во договорот за вработување, плаќање на зголемени трошоци заради таква работа, непочитување на работното време, неплатена прекувремена работа од дома, рече синдикалецот.

Работна сила од Филипините и Мексико

Тој објаснува дека владата исто така подготвува усвојување на посебен закон под итна постапка, со кој некои одредби од Законот за работни односи (ЗОР) и важечките колективни договори ќе станат во сила во криза. Сепак, поради притисокот на репрезентативните национални синдикати и солидарната поддршка на Меѓународната и европската конфедерација на синдикати и протестните писма на унијата до Европската комисија, таа се откажа.

„Работодавачите, преку измени во Законот за работни односи, бараат понатамошна флексибилност на работниот систем, а синдикатите се токму спротивното, бидејќи таа флексибилност е една од главните причини за оваа состојба во Хрватска. Почетокот на преговорите за измени во ЗОР започна на 23 јуни, што нема да биде лесно или брзо, а владата предвидува дека спроведувањето на новиот закон треба да започне во средината на следната година, забележува Север.

Иако луѓе од Србија, Босна и Херцеговина, Северна Македонија и Косово доаѓаат да работат во Хрватска, има сè помалку, имајќи предвид дека е поисплатливо за нив, како и за Хрватите, да одат во поразвиените западноевропски земји .

„Се повеќе странски работници доаѓаат во Хрватска преку посреднички агенции од Непал, Филипини, Бангладеш, Кина, Индија, Русија, Кореја, дури и Тајланд, Мексико.“ Тие се главно вработени во градежништво, туризам и угостителство и некои други услуги. Им се нудат истите плати што им се нудат на домашните работници за истите работни места. Сепак, проблемот е во тоа што локалното население не може да живее со такви плати, а странците, кои доаѓаат од земји во кои просечната месечна плата едвај достигнува 30 евра или само малку повеќе, сепак успеваат да им испратат нешто на своите семејства “, објаснува Север.

Многу хотели ќе останат затворени

Марина Цвитиќ, претседател на Синдикатот на Истра, Кварнер и Далмација (СИКД), предупредува дека оваа сезона многу хотели на Јадранот можат да останат затворени затоа што нема да има кој да работи во нив.

„Повеќе од една година работниците се во неизвесност: има малку работници во туризмот кои примале повеќе од шест целосни плати. Постојат неколку сезонски работници кои имале можност да работат повеќе од три или четири месеци. Во такви несигурни услови, кога заемите доаѓаа до исплата, кога, и покрај пандемијата, тие мораа да (преживеат), кога постојаните работници, во периодот кога не работеа, добиваа 60 проценти или минимална плата, беше илузорно да се очекува да чекаат да бидат поканети од туристички компании. Бараа работа во други активности “, објаснува Цвитиќ за ДВ.

Некои компании, продолжува тој, започнаа да плаќаат и бонуси што не се оданочуваат, покрај нивните плати, од илјада куни нагоре, а со некои синдикатот се согласи да плаќа во текот на сезоната во максимален износ од 5.000 куни што не се оданочува. Сепак, сè уште нема доволно работници од Хрватска кои се подготвени да ги напуштат своите семејства за работа што ќе трае најмногу три месеци, објаснува нашиот соговорник.

Одговорноста за недостатокот на персонал, како што тврди тој, е на сопствениците на компаниите и работодавачите, како и на владата. Според тоа, СИКД бара итен состанок на синдикатите, работодавачите, министерствата за туризам и труд, односно претставници на владата, со цел да се донесат долгорочни и конкретни мерки поврзани со трудовите теми.

 

Извор; DW