Французинот Жан-Пјер Мустиер, кој е на чело на италијанската банка УниКредит од 2016 година, ќе ја напушти функцијата во април 2021 година, поради разликите во стратегијата што треба да се следи, објави банката.

Мустиер, кој ја водеше најголемата трансформација на банката четири години, му рече на управниот одбор на УниКредит дека нема да бара нов мандат.

– Во последниве месеци стана очигледно дека стратегијата на планот „Тим 23“ и неговите основни столбови повеќе не се во согласност со сегашната визија на одборот, објасни францускиот лидер, цитиран во соопштението за печатот. – Според тоа, донесов одлука да ја напуштам групата на крајот на мојот мандат во април 2021 година, со цел да му овозможам на Одборот да ја дефинира идната стратегија.

– Во секој случај, секогаш мислев дека пет години се идеално време да ја исполнам улогата на извршен директор во компанијата, а моите пет години во УниКредит беа неверојатно искуство. Горд сум на она што го постигнавме за толку краток временски период, додаде тој.

Според банкарски извори, интервјуирани од АФП, во последните месеци се појавија тензии меѓу Мустиер и дел од бордот на директори околу италијанската стратегија на групата.

Особено кога станува збор за предлогот на италијанската влада до УниКредит да ја купи Банката БМПС, која има корист од јавната помош за 2017 година.

Мустиер, кој пристигна на чело на УниКредит во јули 2016 година, изврши голема реорганизација на групацијата, која тогаш беше меѓу банките со помали перформанси за време на тестовите за отпорност спроведена од Европската банкарска агенција (ЕБА).

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк