Неодамнешните топлотни бранови би можеле да го намалат глобалниот раст за речиси 0,6 процентни поени во 2023 година, со особено влијание на неколку европски земји, според проценката на Алијанц трејд.

Компанијата за кредитно осигурување во студијата објавена оваа недела прогнозира дека Бруто домашниот производ (БДП) на Шпанија може да се намали за еден поен, грчкиот за 0,9 поени, италијанскиот за 0,5 поени и францускиот за 0,1 поени. „Еден ден на екстремни горештини, над 32 степени (Целзиусови), е еквивалентно на половина ден штрајк“, соопшти Алијанц Трејд.

Осигурителот на кредити, кој ги комбинира достапните податоци и студии за да ги достигне своите проценки, очекува дека топлотните настани оваа година „можеа да чинат 0,6 поени од БДП“ на глобално ниво, додавајќи дека тоа „е значајно и ја нагласува тежината на климатските ризици“.

„Во последниве месеци, САД, Европа, Кина и другите земји во Азија доживеаја рекордно зголемување на температурата […] Климатските промени ќе ја зголемат фреквенцијата и интензитетот на екстремните топлотни настани, создавајќи „нова нормала“ на топлина бранови, суши и шумски пожари. Ваквите настани имаат влијание не само врз луѓето и дивиот свет, туку и врз економиите“, напиша Алијанц Трејд во својата студија.

Исто така, се вели дека “вработените погодени од топлина го намалуваат работното време, успоруваат во задачите и прават грешки. Намалувањето на продуктивноста на работа како резултат на екстремните температури е добро познат феномен”.

Кинескиот БДП би можел да има негативно влијание од дури 1,3 поени, додека економијата на САД може да биде импутирана со 0,3 поени.

Европската служба Коперник во вторникот потврди дека јули 2023 година бил најтоплиот месец некогаш забележан на Земјата од почетокот на евиденцијата.

Изминатиот јули беше за 0,33 °C потопол од јули 2019 година, кој досега го држеше рекордот со просечна температура од 16,63 °C.