Златото не достигнa до 1.300 долари за унца за 2018 година, паѓајќи за помалку од 20 долари од целта.

Но, има многу потенцијал за да стигне таму во новата година.

Фјучерсите на COMEX златото достигнаа ново шестмесечно високо ниво од 1,286.45 долари за унца, пред да ја заокружат завршната седница од 2018 година на 1.281,30 долари, што е намалување за 1,70 долари за еден ден. За годината, златото заврши со пад од 2%.

Намалувањето на златото од високото ниво дојде кога американските акции се намалија со некои загуби од она што ги обликуваше за да биде нивната најлоша година од финансиската криза.

Волтер Пехович, извршен потпретседател на Dillon Gage Metals во Адисон, Тексас, минатата недела изјави дека очекува златото да има корист од геополитичките ризици и омекнувањето на доларот.

Индексот на доларот, кој ја држи зелената линија во однос на кошницата од шест валути, се намали за речиси 0,25% на 95,743.

Очекувам физичката побарувачка за злато да се зголеми експоненцијално, бидејќи инвеститорите гледаат дека американскиот долг експлодира и трошоците за добивање на права за побарувачка кај фјучерсите растат – бидејќи нашите политичари продолжуваат да ги игнорираат сите предупредувачки знаци“, рече Пехович.

Тоа беше првиот пад на златото во 11 дена тргување, поради стравувањата од глобална рецесија и загриженост поради делумното исклучување на финанирањето на владините тела во САД минатата недела.

Во другите благородни метали на COMEX берзата како сребрените фјучерси се зголемија за 0,5% на 15,52 долари за унца. Среброто минатата година падна за 9%.

Паладиумот се зголеми за 1,2% на 1.197,20 долари. За 2018 година се зголеми за 13%.

Сестринската метална платина се зголеми за 0,5% до $ 800,30.

Во базните метали, на COMEX берзата бакарот падна за 2% за да се стабилизира на 2,63 долари за килограм.