Златото ја погоди својата долго очекуваната цел од 1.300 долари во петокот, предизвикувајќи очекувана возбуденост за профит на инвеститорите на пазарот.

Фјучертите на COMEX се намалија за 9 долари или 0,7 отсто, на 1,285.80 долари по достигнувањето на седуммесечното високо, но очекувано ниво од 1.300,35 долари.

Жолтиот метал ја заврши неделава на позитивна територија, со помош на добивки во изминатите три сесии.