Цените на златото храбро се искачија над 2.000 долари во последните денови.

Во петокот на цените на златото позитивно влијаеше најавата дека основниот индекс на расходите за лична потрошувачка (ЈКП) во ноември се зголеми за само 0,1 отсто, или 3 отсто во однос на претходната година.

Тоа е важна бројка за инфлација што ФЕД ја зема во предвид. Во споредба со кошницата валути, доларот се лизна на речиси петмесечен минимум, а еврото се врати над границата од 1,10 долари.

Пазарот на криптовалути продолжува да расте и се верува дека американските регулатори ќе ја одобрат работата на биткоин и етер спот ETF во јануари. Некои алткоини рапидно растат, а Солана, кој изнесуваше десет долари на почетокот на годината, надмина сто долари и го надмина XRP или Ripple во однос на пазарната капитализација.