Цената на унца злато за прв пат се искачи над 1.500 евра. Глобалната несигурност со коронавирусот и неговите економски последици ги втурна инвеститорите во таканаречените засолништа, како што се скапоцените метали.

– Најновото инвестирање е поттикнато од загриженоста поради коронавирусот, вели експертот на „Комерцбанк“, Карстен Фриш.

Се поголемиот број на инфицирани лица со Ковид-19 и тоа надвор од Кина, особено ги загрижува инвеститорите.

Како резултат на тоа, економската загриженост најверојатно ќе се зголеми низ целиот свет, при што централните банки „остануваат на акцелераторот“, додава Фриш. Германските државни обврзници и швајцарскиот франк, кои веќе три години се тргуваат на највисоко ниво во однос на еврото, а исто така имаат корист и од новонастанатата ситуација.

Монетарната политика на главните централни банки веќе извесно време е да се одржува чекор со трендот на цените. Златото не создава камата, но се тргува како заштитник „бр.1“ против инфлацијата на финансиските пазари. Бидејќи конкурентските производи, како безбедните државни обврзници или штедните книшки, всушност не создаваат, па дури и немаат негативни каматни стапки, а инфлацијата во еврозоната изнесува 1,4 проценти, па инвеститорите сега се обложуваат на пазарот на злато со надеж дека таму ќе избегнат девалвација на куповната моќ.

Истото важи и за доларската зона, каде каматните стапки сè уште можат да се зголемат, но доволно далеку за да се компензира инфлацијата, која се зголеми на 2,5 проценти во јануари. Како резултат на тоа, реалната каматна стапка продолжува да паѓа, што, според Фриш, е уште еден аргумент за скапоцениот метал.