Трошоците на електронското банкарство се барем двапати пониски од посетата на банкарска филијала

Интернет-банкарството се стекнува со популарност затоа што е алтернатива на традиционалното офлајн банкарство со посета на експозитура на банката. Ова е подобра алтернатива затоа што е многу побрза, полесна и удобна за потрошувачите. Важна предност е и цената.

Трошоците за банкарство преку Интернет се најмалку двојно помали од традиционалната посета на банка.

Неодамнешно зголемување на банкарските такси беше во голема мерка е предводено од намалувањето на провизиите за прекугранични плаќања. Банките најдоа начин да ги компензираат празнините на овие провизии и соодветно да ги прилагодија другите давачки.

Ова е причината што при одлучувањето за користење банкарски услуги, се повеќе ќе се бара можност тоа да се направи преку Интернет.

Се преземаат мерки за безбедно користење на овој вид услуги. Ова вклучува електронски потписи, СМС известувања и многу повеќе.

Банките создаваат поголем пристап и поголема функционалност до банкарството преку Интернет. Со мобилните апликации, нема потреба од пристап до компјутер. Поширокиот опсег на услуги може да се обезбеди преку Интернет и на мобилниот телефон, колку е понапредна банката во овој сегмент толку е поголема конкурентската предност на истата.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк