Во декември 2021 година, хешрејтот на Биткоин се опорави од исцрпувачките ефекти на кинеската забрана за активноста на рударството на крипто. Сега, мрежата го врати хешрејтот што го изгуби, достигнувајќи го историски максимум од 208 милиони EH/s на 1-ви јануари, што се очекува да забележи дополнителен раст во 2022 година.

Хeшрејтот на биткоинот е мерка за компјутерската моќ што се користи за проверка и обработка на трансакциите во мрежата и за ископување нови монети. Со едноставни зборови, хешрејтот го претставува бројот на рудари вклучени во мрежата во исто време, така што се смета дека е тесно поврзан со безбедноста на блокчејнот: колку повеќе хешрејт, толку поголема безбедност.

Често се вели дека нивоата на хашрејт ја следат цената затоа што кога наградата за БТК е повисока, повеќе крипто-рудари се привлекуваат во мрежата. Извештајот од Arcane Research покажува дека проценетата брзина на рударството достигнала највисоко ниво на сите времиња, што ги надминало стапките од мај 2021 година од 191 EH/s. Се очекува хeшрејтот да продолжи да се зголемува бидејќи најголемите рударски фирми инвестираат милиони во нови машини.

Ова може да се претвори во следниот тренд на БТК, бидејќи нагорното движење на вредноста на метриката на хeшрејт ја покажува профитабилноста на рударството на БТК и може да доведе до нови рудари во блокчејнот. Рударската индустрија беше многу погодена минатата година откако Кина ги забрани сите операции за ископување крипто. Земјата претставуваше над 70% од целата активност за рударство на крипто ширум светот, а репресијата го принуди хeшратот на Кина драматично да се намали на нула.

Кинеските крипто-рудари потоа започнаа потрага по нови места за безбедно и со ниски трошоци за енергија да спроведуваат активности за крипто рударство. Месец по месец, индустријата се искачуваше како што тие се преселуваа и хeшратот почна да се враќа на највисокото ниво на сите времиња. Кога хeшрејтот на биткоинот се урна по забраната на Кина, се стравуваше дека мрежата повеќе нема да биде безбедна. Сепак, дигиталната монета забележа пониски хас-стапки од 9,8 милиони терахаши во секунда во 2017 година, така што тој огромен пад на околу 128 милиони терахаши во секунда во 2021 година всушност не го загрозуваше Биткоинот или неговата безбедност, туку беше само моментално забавување. И тоа го направи својот пат назад.

Рударските компании всушност се заблагодаруваа на кинеската репресија за падот од 54% на хешрејтот на биткоинот бидејќи рударите сè уште поврзани на мрежата очекуваа да видат поголем профит. „Тие одеднаш поседуваат значајно поголем дел од колачот, што значи дека заработуваат повеќе биткоин секој ден“. изјави инженерот Брендон Арванаги за CNBC. Минатата година, рударството на биткоин почна да цвета во САД и забележа голем број на нови пари од вложувања во ризичен капитал, сите подготвени да го апсорбираат залутаниот хешрат и да имаат корист од миграцијата на рударите во Кина. Сега, БТК хешрејт е добро позициониран уште еднаш и се очекува да продолжи да расте бидејќи рударските компании купуваат големи количини машини што треба да се испорачаат оваа година, со што активностите соодветно ќе се зголемат.

Marathon Digital Holdings е една од најголемите рударски компании во моментот, и тие наводно нарачале нови машини од Bitmain во вредност од 900 милиони долари – најголемата поединечна нарачка за Bitmain досега -, надевајќи се дека ќе го зголемат нивниот хешрат на 23,3 EH/s до 2023 година со приближно 199.000 машини.

Извештајот на Arcane Research наведува дека во последните седум дена надоместоците за трансакцијата на БТК дневно се зголемиле за 25% откако главно биле пригушени околу Божиќ. Слично, просечната вредност на трансакцијата се зголеми за 11%. Оваа вредност ја мери просечната такса во УСД во која се обработуваат и потврдуваат трансакциите со Биткоин. Стапките имаат тенденција да се зголемуваат кога мрежата се пренатрупува. Така, ова е показател дека трговците се враќаат на играта откако БТК виде „невообичаено сонлив Божиќ“.