Осигурителната компанија Massachusetts Mutual Life Insurance Co се стекна со биткоин за 100 милиони долари, пишува Blоomberg.

Компанијата исто така се стекна со малцински удел од 5 милиони УСД во NYDIG, поделба на Стоун Риџ, која обезбедува крипто услуги на институциите. Самиот NYDIG веќе има над 2,3 милијарди долари крипто-валути на клиенти.

MassMutual, основана уште во 1851 година, е друга компанија која инвестира во најголемата крипто валута. MicroStrategy Inc. ги прошири своите инвестиции неодамна, и „Сквер Инк“ исто така инвестираше во најпопуларната крипто валута.

Инвестицијата во биткоин претставува 0,04% од инвестициската сметка на MassMutual, скоро 235 милијарди долари.

Цената на биткоинот се зголеми повеќе од двојно оваа година и достигна рекордно високо ниво овој месец. Застапниците велат дека криптовалутата е вид на дигитално злато и служи за зачувување на вредноста и спречување на инфлацијата.