Историскиот реизбор на турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган ги зголеми надежите за стабилизација на турската лира во однос на американскиот долар. Сепак, по гласањето на 28 мај, вредноста на лирата продолжи бавно да опаѓа, достигнувајќи вредност од 23,3 за долар на 7 јуни.

 

Како лирата стигна до оваа точка? Почнувајќи од 2013 година, курсот на лирата во однос на доларот започна бавно опаѓање, што економистот Емре Алкин вели дека е почетна точка на девалвација на лирата.

Од 2013 година, Турција е вовлечена во „политички бури“, вели Мурат Окчу, професор по економија и административни науки на Универзитетот Сулејман Демирел. „Покрај настаните во Гези во 2013 година и големите политички бури, како што е[обидот за државен удар на 15 јули, економските кризи што се појавија со нападите со стапка од долар во 2018 година и пандемијата се политичките и економските бури кои ги одбележаа последните 10 години на Турција“, вели Окчу. „Овие настани ги открија пукнатините во општеството и предизвикаа големи шокови“.

Алкин, ректорот на Универзитетот Топкапи во Истанбул, вели дека дипломатските грешки или внатрешната политика автоматски се рефлектирале во реакциите на берзата и каматните стапки.

Во она што беше наречено „историски врв“, девалвацијата на лирата се забрза во 2021 година кога ги надмина едноцифрените бројки и достигна вредност од 10 во однос на стапката на лира-долар.

„Подготвени сме за девалвација на лирата“

Експертите за Ал Џезира велат дека континуираната девалвација на лирата е предвидлив резултат на потисната инфлација пред изборите, што резултираше од стабилизирањето на девизните курсеви од централната банка со продажба на девизните резерви во замена за лирите. „По изборите можеме да видиме дека централната банка не се меша толку на пазарот“, вели Алкин, што доведе до континуирана девалвација на лирата.

Што ќе се случи следно? Владините и индустриските експерти ги направија своите буџетски пресметки за 2023 година врз основа на очекувањата дека лирата ќе продолжи да паѓа, според Алкин. „Индустријата е подготвена за курс од 25 лири за долар. Всушност, дури и курсот на доларот помеѓу 25 и 28 лири нема да се гледа како аномалија“, рече тој.

Лирата никогаш нема да ја врати својата вредност од пред 2014 година. „Никој не треба да го очекува ова, [бидејќи] сега има воспоставен пазар. Она што ќе се случи е дека во одреден момент, зголемувањата на цените и екстремната безвредност на [лирата] ќе престанат“, рече тој.

Експертите велат дека тоа може да се направи само со зголемување на каматните стапки. Сега, додаде Алкин, лирата ќе почне да ја „достигнува својата вистинска вредност“ по период на одложена инфлација.

Почнувајќи од крајот на 2021 година, Ердоган и неговата влада усвоија „неортодоксна“ политика на намалување на каматните стапки за да го промовираат економскиот раст и да го зголемат производството. Оваа политика е во директна спротивност со православните пристапи или за зголемување на каматните стапки или за зголемување на производството.

Остатокот од текстот можете да го прочитате на “ПАРИ“.