Кина се подготвува за тоа долго време, на сите фронтови.

Кина ја избра областа на неизбежен судир со САД: технологија. Селекција диктирана од анализата на историјата, бидејќи „Поднебесната Империја“ ја губи својата милениумска супериорност со игнорирање на Индустриската револуција.

Двата гиганти на планетата се рамо до рамо. Со четири пати повеќе население, Кина веќе е економска сила што е еквивалентна на Америка. За пет години, бруто-домашниот производ (БДП) на Кина ќе биде поголем од БДП на САД (пресметан во однос на паритетот на куповната моќ).

Страшни конфликти

Овој вид на ривалство по природа е нестабилен. Во втората половина на 20 век, опозицијата меѓу Русија и САД беше изразена во Студената војна по два страшни конфликти. Вековите пред тоа би биле обележани со војни меѓу империите. Како ќе изгледа судирот меѓу САД и Кина?

Да почнеме со добрата вест: војната не треба да биде воена. По неуспехот во Виетнам и на Блискиот Исток, Вашингтон повеќе не сака да го наметнува својот концепт за демократија на остатокот од планетата. Иако неговиот воен буџет е три пати поголем од буџетот на Кина.

Пекинг никогаш не сакаше да го освои светот со оружје. Неговите офанзиви се ограничени на соседните територии (Ставањето рака врз Тибет пред 60 години, последниот обид за инвазија – во Виетнам пред 40 години, враќањето на Хонг Конг пред малку повеќе од 20 години). Неговиот проект “Нов свилен пат” е првенствено комерцијален. Единственото интригантско прашање за Тајван изгледа дека предизвикува опасно скршнување од овој пат.

Индустријализацијата на Западот

Каде ќе се случи битката помеѓу двете големи сили во првата половина на 21 век? Каде што Кина ќе одлучи во технологијата. И ова решение следи од анализата на она што се случило со векови. Кинескиот потпретседател Ванг Цишан го објасни на Светскиот економски форум на почетокот на годината: “Кинеската цивилизација е стара повеќе од 5000 години. Сепак, кога во Западот се одржа индустријализацијата и се зазедоа океаните, Кина заостана, бидејќи нашите императори одлучија да ги затворат портите, и по ова бевме жртва на надворешна агресија “.

Кинескиот претседател Ксинг Џинпин го сумираше продолжението на неговата неодамнешна посета на Европа: “Ние го направивме за 40 години она што Вие го направивте за три века”.

Во очите на кинеските лидери, технологијата е во срцето на врвот, падот и заживувањето на нивната земја. Во средниот век, Кина беше на врвот на својата моќ, со сите големи технолошки достигнувања на таа ера – компасот, барутот, хартијата. Марко Поло се враќа од таму целосно шокиран. Јаглен, пареа, фабрики и електрична енергија, сепак, ги преуредите односите. Тоа е технолошки пресврт што го предизвика падот на кинеската економска моќ, а потоа и воениот пораз во средината на 19-тиот век. 100 години подоцна, Империјата е само џуџе.

На почетокот беше рангирање на Шангај

За време на Студената војна меѓу Советскиот Сојуз и Соединетите Американски Држави, технологијата, исто така, одигра водечка улога. Москва прави голем удар со испраќање на првата личност во вселената, а Вашингтон одговори со молскавична брзина испраќајќи ги првите луѓе во Месечината осум години подоцна. Оваа битка, сепак, е симболична, иако направените трошоци овозможуваат Америка да ја воспостави својата индустриска супериорност (информатика, аеронаутика).

Овој пат, технологијата ќе биде во срцето на конфликтот. Кина се подготвува за тоа долго време, на сите фронтови. Прво во образованието, со обука на милиони инженери и изборот на најдобрите кинески и странски универзитети, првично со познатиот Шангај ранг пред повеќе од 15 години. Следат компаниите со мешавина од државна поддршка и слободен пазарен пристап, за да се придонесе кон раѓањето на идните гиганти, особено во дигиталната област – сега секој од прославените американски гиганти GAFA (Google, Amazon, Facebook и Apple) има свој кинески еквивалент – BATX (Baidu, Алибаба, Tencent и Xiaomi). Исто така, со финансирање, со стимулација на ризичен капитал во високо регулиран сектор.

Јавно купување на компании за соларни панели

Стратешкиот план “Made in China 2025”, кој беше воведен во 2015 година, ја координира и продолжува оваа амбиција. Исто така, Американците се свесни за влогот. Тука е сериозноста и размерот на аферата Huawei – кинескиот производител на телекомуникациска опрема, осомничен за шпионажа, во момент кога е еден од водечките играчи во областа на 5G мрежите – следната генерација на мобилни телефони.

Мобилизацијата на Кина е се повеќе видлива. Кинескиот капитал наскоро ќе врти повеќе пари од САД. Во Кина, два пати повеќе патенти се регистрирани отколку во САД. Беше објавено дека две генетски модифицирани бебиња се родени таму кон крајот на 2018 година. Во областа на вештачката интелигенција, најдобрите кинески академски трудови се повеќе читани отколку американските. Кина е успешна во јавните аукции во производството на ретки метали и соларни панели. Таа доби и титулаза шампион на германската компанија за роботика KUKA. Таа напаѓа во автомобилскиот сектор со помош на електрични мотори и батерии. И тоа е само почеток.

Битката ќе биде долга, возбудлива, епска. Таа ќе се соочи не само со две индустрии, туку и со две култури, два политички системи и две филозофии во светот. Ако се верува во најновите вести, Европа ќе биде само набљудувач.