Според годишниот извештај на Европската канцеларија за борба против измама (ОЛАФ), Унгарија има најмногу затворени истраги за злоупотреба на парите од буџетот на ЕУ.

ОЛАФ е организација која ја испитува правилната употреба на меѓусебните фондови на ЕУ и открива злоупотреби во финансирањето на проекти од фондови во различни области на интерес, како што се истражување, земјоделство и социјална политика.

„Резултатите од ОЛАФ ја покажуваат важноста на нашата работа. Ние ги заштитуваме не само финансиските интереси на ЕУ, туку и благосостојбата на граѓаните на Европа “, рече генералниот директор на ОЛАФ Вила Итала, пренесува„ Еурактив “.

Според истражувањето на ОЛАФ, во 2018 година вкупно 371 милиони евра од европскиот буџет биле злоупотребени во земјите-членки, кои мора да бидат вратени во Унијата. ОЛАФ спроведе 167 истраги и издаде 256 препораки до националните и телата на ЕУ.

Унгарија има најголем долг

Во пописот во 2018 година, ОЛАФ заклучи девет случаи во Унгарија, а откриени се неправилности во седум случаи. За четири години, ОЛАФ спроведе 52 истраги за злоупотреба на средствата во Унгарија и препорача Европската комисија да поврати 3,84% од исплатите направени во рамките на структурните и земјоделските фондови.

Унгарската влада е под строг надзор од 2017 година поради сомнителни нерегуларности во управувањето со фондовите на ЕУ.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласнот на редакцијата на БанкоМетар.мк