Венецуела ја намалува својата економија за 10%

БДП по глава на жител на Венецуела годинава ќе се намали за 10%, предвидува ММФ. За 2022 година, овој процент ќе биде 5%. Така, Венецуела ќе биде единствената земја во Латинска Америка што нема да забележи економски раст оваа и следната година. Ова ќе биде трета година по ред на пад откако нејзината економија пропадна за 30% во 2020 година. ММФ предвидува вкупна инфлација во сегашната и во 2022 година да достигне рекордни 5500%.

Во исто време, фондот ги зголеми своите предвидувања за глобалниот економски раст за оваа и следните години, објаснувајќи го ова со агресивните стимулативни трошења на САД и другите богати земји, како и со забрзување на процесот на вакцинација против коронавирусот.

За 2021 година, растот на светската економија ќе биде 6%, а не 5,5%, како што беше предвидено во јануари. За 2020 година, како резултат на пандемијата, таа се намали за 3,3%, земајќи ги предвид најлошите резултати од Големата депресија.

Движечки сили на светската економија ќе бидат САД и Кина. Американската економија се очекува да порасне за 6,4% оваа година, закрепнувајќи се на нивото пред кризата. Кинеската економија ќе порасне за 8,4% оваа година и 8,1% во 2022 година.