Xpeng, кинески стартап, кој донекаде создаде копија на Tesla, започна со испорака на своите електрични автомобили низ Европа и стана една од првите нови кинески компании што се прошири кон запад.

Хенри Ксија, кој го основаше Xpeng во 2014 година, отворено призна дека бил под влијание на Тесла и објавата на производителите на автомобили дека ги отвориле своите патенти за јавноста. Според компанијата, тие први всушност започнале да ја користат технологијата на Тесла бесплатно, пренесува Seebiz.

Тесла не го отвори својот патент во вистинска смисла на зборот, но вети дека нема да тужи никого што ги користи неговите патенти со добра волја за производство на електрични возила. Xpeng отиде малку подалеку отколку едноставно да користи технологија од патентите на Tesla.

Порталот Електрек објави извештај за тоа како start-up компанијата направила возило кое било силно инспирирано од Тесла – до степен до кој некои го нарекле „клонот на Тесла“.

Конечно, тие го ископираа дизајнот на корисничкиот интерфејс „Автопилот“ и таблата со инструменти за нивниот електричен џип. Xpeng дури го копираше дизајнот на веб-страницата на Tesla за да го лансира својот нов електричен седан P7. Веб-страницата беше ажурирана подоцна.

Во моментов стартапот се соочува со тужба поднесена од Тесла за кражба на нивниот изворен код на „Автопилот“. Минатата година, Тесла поднесе тужба против Гуангџи Као, поранешен инженер за автопилот, кој сега е дел од тимот за развој на автономно возење на Xpeng.

Во тужбата, производителот на автомобили тврди дека Као го зел изворниот код на автопилотот до неговиот личен уред преку Аирдроп пред да замине и го продал на Хпенг.

Xpeng негираше дека го добил изворниот код од инженерот, но Тесла тврди дека има докази за спротивното.

Досега, Xpeng ги испраќаше своите електрични возила само во Кина, каде докажувањето на правата на интелектуална сопственост е многу потешко.

Оваа компанија започна со испорака на возила надвор од Кина.

Првата група од сто електрични џипови „Xpeng G3“ веќе пристигна во Норвешка, од каде возилата ќе им бидат доставени на клиентите низ цела Европа.