На светските пазари вредноста на доларот во однос на кошничката валути минатата недела забележа најголем раст од февруари, додека курсот на еврото во однос на американската валута падна за 1,5 отсто. Индексот на доларот, кој го покажува движењето на вредноста на САД во однос на другите шест најважни светски валути, минатата недела зајакна за 1,4 отсто, на 102,69 поени.

Истовремено, доларот зајакна за 1,5 отсто во однос на европската валута, па цената на еврото се лизна на 1,0850 долари. Курсот на доларот во однос на јапонската валута порасна за 0,6 отсто на 135,70 јени. Најголемата неделна добивка на доларот од февруари е благодарение на неговиот статус како сигурна валута во неизвесни времиња.

Неизвесноста владее на Волстрит и на другите најголеми светски берзи бидејќи кинеската економија не закрепнува толку брзо како што се очекуваше, по укинувањето на мерките за коронавирусот. Дополнително, постои неизвесност во однос на преговорите меѓу демократите и републиканците во САД за зголемување на плафонот за задолжување на државата.

Доколку до 1 јуни не се постигне договор во Конгресот, федералните власти нема да можат да ја финансираат работата на некои државни институции. Инвеститорите минатата недела беа фокусирани на податоците за инфлацијата во САД. Во април, потрошувачките цени на месечно ниво се зголемија за 0,4 отсто, побрзо од претходниот месец, додека на годишно ниво инфлацијата се лизна од 5 на 4,9 отсто.

Сепак, иако покажуваат дека инфлаторните притисоци се намалуваат, овие податоци не се толку убедливи, па можно е американската централна банка уште еднаш да ги зголеми каматните стапки. Додуша, пазарот на пари проценува дека ФЕД повеќе нема да ги зголемува каматните стапки, туку дури и ќе почне да ги намалува на крајот на годината.

Сепак, тоа ќе зависи од трендот на инфлација во наредните месеци, а челниците на ФЕД велат дека инфлацијата би можела да остане на покачени нивоа уште некое време. Така, гувернерката на ФЕД Мишел Бауман рече дека централната банка можеби ќе треба уште еднаш да ги зголеми каматните стапки доколку инфлацијата остане покачена. Сето ова го поддржа зајакнувањето на американската валута.

Од друга страна, слабоста на другите најважни светски валути е последица на очекувањето дека централните банки во западниот дел на светот, вклучително и европската, наскоро ќе престанат да ги зголемуваат каматните стапки, сè до понатамошен развој на состојбата со инфлацијата.

„Порастот на доларот минатата недела е повеќедимензионален. Како безбедно засолниште, инвеститорите во американската валута го отфрлаат капиталот поради слабоста на кинеската економија и неизвесноста на Волстрит“, рече Џо Манимбо, аналитичар во Convera.