Јапонската влада објави годишен план за економска политика, така што компаниите ќе им дозволуваат на своите работници да работат четири дена во неделата, наместо пет.

Пандемијата на коронавирус веќе донесе големи промени во начинот на кој јапонските корпорации, од кои многу се уште се крути и традиционални, го започнуваат својот бизнис.

Политичките лидери сега се надеваат дека ќе ги убедат компаниите дека флексибилното работно време, работата на далечина и растечката поврзаност можат да бидат корисни ако останат на сила дури и по завршувањето на здравствената криза.

Како дел од кампањата, владата соопшти дека во четиридневната работна недела, компаниите ќе можат да ги задржат способните и искусни работници, кои инаку би морале да заминат ако планираат да основаат семејство или да се грижат за постарите членови на семејството, пренесува Кликс.

Четиридневна работна недела исто така ќе охрабри повеќе луѓе да добијат дополнителни образовни квалификации или дури и да се преселат на дополнителни работни места покрај редовното вработување, рече владата.

Што е најважно, властите се надеваат дека дополнителен слободен ден секоја недела ќе ги охрабри луѓето да излегуваат и да трошат, со што ќе се зајакне економијата.

Исто така, од младите се очекува да имаат повеќе време да се запознаат едни со други, да стапат во брак и да имаат деца, што делумно би овозможило решавање на влошениот проблем со паѓање на наталитетот, растечката национална демографска популација и намалувањето на населението воопшто.