Зголемениот удел на нефункционални кредити од „втората фаза“ расте алармантно во втората половина на 2020 година, предупредува италијанската централна банка

Италијанските банки може да се соочат со загуба на заем од околу 9 милијарди евра оваа и следната година, бидејќи економската штета предизвикана од пандемијата на коронавирусите излегува на површина, предупредува италијанската Централна банка (МЦБ), цитирана од Ројтерс.

Иако учеството на влошените заеми на претпријатијата и натаму останува релативно ниско, со 1,5% од вкупниот износ, банкарскиот регулатор ја препозна заканата од зголемениот удел на заеми кои сè уште се сервисираат, но се класифицираат како „втора фаза“ според меѓународните сметководствени стандарди.

Кредитите во втората фаза, за кои заемодавците бараат да одвојат повеќе резервации, се зголемија за 11 проценти во италијанските банки во втората половина на 2020 година, достигнувајќи 10,7% од вкупните заеми.

Нивниот удел е поголем во земјите под мораториум, каде учеството на заемите од втората фаза достигнува 29%.

Големиот удел во овој случај се должи на предупредувањата на централната банка до италијанските кредитори да се подготват за можно влошување на состојбата со нефункционалните кредити по завршувањето на мораториумот за исплата на кредити.

Кредитите за кои плаќањата остануваат замрзнати во Италија изнесуваат 147 милијарди евра до крајот на 2020 година, што претставува 9,1% од вкупните кредити во поголемите банки. Ова е многу повисоко од просекот на еврозоната од 2,6 проценти.

Поголемото учество на мораториумските кредити – најчесто оние сектори кои се најмногу погодени од коронавирусот – значи дека големите италијански банки класифицираа повеќе заеми од втор ред од нивните конкуренти во еврозоната.

Италијанските заемодаватели ги зголемија резервите за лоши кредити за една третина минатата година, што дополнително влијае на нивната профитабилност. Просечното враќање на капиталот за индустријата падна на 1,9% во декември 2020 година од 5,0% една година порано.