Помалиот економски развој во постпандемискиот период го вклучи алармот на економските експерти. Прогнозите на Народна банка на Македонија дека годинашниот раст нема да биде поголем од 2,6 отсто се дури и оптимистички во однос на прогнозите на Светска банка и Меѓународниот монетарен фонд. Професорот Абил Бауш рече дека овој бавен раст е резултат на недостигот на капитални инвестиции, недостигот на работна сила, што, доведе до пад на продуктивноста на трудот, куповната моќ и намалување на потрошувачката.

„Немаме јасна стратегија за капитални инвестиции, првo. Второ, не правиме одредени реформи во секторите кои подобро би ги реализирале овие капитални инвестиции и трето владеење на правото. Ако се одолговлечат процедурите, нема да имаме ниту странски ниту домашни инвестиции. По 2020 година и во европските земји ќе има недостиг на работна сила и таму почна да оди нашиот стручен кадар. Ќе направи двојна штета и во однос на БДП како производител и во однос на потрошувачката, што ќе го намали производството на државата“, вели Бауш.

Народна банка вчера упати критики до властите дека не го регулираат пазарот на храна. Во светот, ефектите од пандемијата и војната се минимизирани, додека кај нас цените на истите производи остануваат за околу 48% повисоки отколку пред пандемијата. Оваа состојба ги осиромашува граѓаните. Според официјалните податоци на Народната банка, на глобално ниво цените и понатаму се повисоки за 18 отсто во однос на пред пандемијата. Кај нас двапати!

„Во последните макроекономски прогнози се очекува економски раст од 2,6% оваа година и 3,6% следната година. Просечната инфлација во првиот квартал годинава изнесува 3,4%, за цела 2024 година се предвидува да биде 3,5%, што е значително намалување во однос на минатата година кога изнесуваше 9,4%. Сепак, очекувањата за раст на БДП се намалени како резултат на минатогодишниот послаб раст, особено кај инвестициите, кои забележаа намалување од 16,7%. Влијание имаше и глобалниот пад на нашите главни трговски партнери“, наведуваат од НБРМ.

Најнизок економски раст во историјата на земјата е во периодот на пандемијата, поточно со рецесија од -1,9 отсто на годишно ниво. Буџетот за 2024 година е за 5,8% повисок од лани и изнесува 5,5 милијарди евра.