Министерот за економија Крешник Бектеши денеска изјави дека не се точни предвидувањата дека до крајот на годинава основните производи ќе поскапат за околу 50 проценти. Тој вели дека будно ја следат ситуацијата и доколку има ценовни шокови веднаш ќе постапат и како Министерство ќе ги замрзнат цените на тие производи.

Стопанствениците деновиве алармираа дека поради неколкукратно зголемените цени на енергенсите, се очекува зголемување и на крајните производи до 50 отсто.

Трошоците на животот во септември годинава, во однос на септември лани бележат зголемување од 3,7 отсто, а цените на мало од 5,6 проценти, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Споредено пак со минатиот месец трошоците на животот во септември се помали за 0.1 отсто, а цените на мало за 0.5 отсто.