Општиот колективен договор за јавниот сектор, е успех на дијалогот што го водевме со синдикатите, истакна вчеравечер во интервју за дневникот на телевизија „Сител“, вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи.

– Со ова решение околу 130.000 мои сограѓани ќе добиваат повисоки плати и тоа повеќе нема да зависи од нечија политичка волја. Ставаме крај на политичките превирања, на уцените и влијанието врз оние кои треба да им служат на сите граѓани. Во општиот колективен договор имаме методологија со која за првпат тука во регионот, платите во јавниот сектор ќе се индексираат согласно растот на просечната плата, порача Битиќи.

Тој додаде дека платите во сите сектори растат постојано, а само во секторот образование, со последното покачување од 10 отсто во септември оваа година, за само пет години, ќе има вкупен раст на платите од 54 отсто.

Осврнувајќи се на измените на законите за извршување, за облигациски односи и за финансиски друштва, Битиќи посочи дека тоа е акт на праведност и правичност кон граѓаните.

– Конечно имаме решение со кое каматата не смее да го надминува износот на главниот долг, го намаливме и рокот за застарување на долгот, со цел да ги заштитиме граѓаните, и конечно, ставаме ред и на „брзите кредити“ каде трошоците за еден кредит ги ограничивме на најмногу 60 отсто, изјави Битиќи за телевизијата „Сител“.