На конференцијата на високо ниво во Бон, Германија, развиените земји ветија 9,3 милијарди долари (8,8 милијарди евра) за да им помогнат на сиромашните да се справат со климатските промени, објави „Euronews“.

Средствата ќе бидат искористени за финансирање проекти во земјите во развој меѓу 2024-та и 2027-ма година.

25 земји поднесоа нови обврски, а 5 изјавија дека ќе ги објават во блиска иднина.

Германската влада, на пример, вети 2 милијарди евра. „Собраната сума веројатно ќе биде многу поголема“, се вели во заедничката изјава на германското Министерство за надворешни работи и германското Министерство за економска соработка и развој.

Три четвртини од земјите-придонесувачи ги зголемија своите ветувања во споредба со претходната донаторска конференција во 2019-та година, вклучувајќи ги Германија, Австрија и Франција. Данска, Ирска и Лихтенштајн ги удвоија своите ветувања.

Не беа споменати обврските на САД. Но, во април, претседателот Џо Бајден најави 1 милијарда долари (950 милиони евра) за ново финансирање за земјите во развој за време на виртуелниот самит за климата во Белата куќа, потсетува „Euronews“.

Зелениот климатски фонд со седиште во Јужна Кореја е основан во 2010-та година како алатка за финансирање на земјите во развој. Тоа е најголемиот фонд од ваков вид насочен кон намалување на емисиите, справување со ефектите од климатските промени и забрзување на транзицијата на сиромашните земји кон чиста енергија.

Сепак, невладините организации ги критикуваа обврските, велејќи дека не го исполнуваат она што е потребно за да се одговори на влијанието на климатските промени врз ранливите заедници во земјите во развој.

„Зелениот климатски фонд, наменет како спас за климатските активности во земјите во развој, е попречен од рамнодушноста на богатите земји“, рече Харџит Синг, раководител на стратегијата за глобална политика во Меѓународната мрежа за климатски активности, мрежа на над 1.900 еколошки граѓански организации во над 130 земји.

„Мишината на Соединетите Држави е блескава и неоправдана“, додаде Синг.

„Развиените земји сè уште не го прават својот дел за да им помогнат на земјите во развој и на засегнатите луѓе и заедници со итна климатска акција“, рече Леан Шалатек, помошник директор во Фондацијата „Хајнрих Бел“ во Вашингтон.

Прашањето за финансиска поддршка за посиромашните земји ќе игра важна улога за време на претстојната Конференција на ОН за климатски промени, „COP28“, која започнува во Дубаи на крајот на ноември.

Султан Ал Џабер, новоизбраниот претседател на „COP28“, изјави за „Асошиетед прес“ дека „сегашното ниво на складирање не е ниту амбициозно ниту соодветно за да се одговори на предизвикот со кој се соочува светот“.

„Мораме да продолжиме да ги поддржуваме најранливите кои се погодени од зголемените влијанија врз климата“, рече тој.

Германската министерка за економски развој Свења Шулце, која беше домаќин на конференцијата во Бон, повика повеќе земји да го дадат својот „фер удел“ во финансискиот напор.

„Покрај другите индустријализирани земји, сè повеќе ја гледам одговорноста на земјите кои не се дел од класичните донатори: на пример, земјите од Персискиот Залив, кои се збогатија благодарение на фосилната енергија или Кина, која во моментов е одговорна за голем удел на емисиите на јаглерод“, изјави Шулце.