Економијата на Обединетото Кралство се намали во вториот квартал од 2022 година. Зголемените трошоци за живот силно ја погодуваат земјата.

Официјалните бројки објавени во петокот покажаа дека бруто домашниот производ (БДП) се намали за 0,1 отсто на квартално ниво во вторите три месеци од годината, што е помалку од падот од 0,3 отсто што го очекуваа аналитичарите.

Ова доаѓа откако БДП порасна за 0,8 отсто во првиот квартал од оваа година.

Минатата недела, Банката на Англија предупреди дека очекува економијата на Велика Британија да влезе во најдолгата рецесија од глобалната финансиска криза во четвртиот квартал. Во меѓувреме, се предвидува дека инфлацијата ќе достигне врв над 13 отсто во октомври.

Месечните проценки покажаа дека БДП падна за 0,6% во јуни, помалку од консензусните прогнози за 1,3%, но помалку од ревидираниот пораст од 0,4% во мај.

„Растот на ОК стагнира бидејќи економијата се соочува со предизвици од сериозниот пад на реалните приходи во услови на повисока инфлација и повисоки каматни стапки“, рече Хусаин Мехди, макро и инвестициски стратег во HSBC Asset Management.

„Ќе биде тешко да се избегне рецесија, особено со ризиците од зголемувањето на цените на енергијата кои се движат кон зимата.

Се предвидува горната цената на енергијата во Обединетото Кралство да достигне 4.266 фунти (5.191,96 американски долари), според консултантската компанија Cornwall Insight, оставајќи милиони домаќинства да се борат да ги платат своите сметки.