Германската влада не треба да се обидува да ја заобиколи должничката кочница користејќи дупки, соопшти Бундесбанк, цитирана од „Bloomberg“.

„Фискалните правила не треба да се заобиколат. За реформа би било потребно мнозинство за промена на уставот, и доколку се смета дека сопирачката за долгот е премногу рестриктивна, тоа би било начинот на кој треба да се оди“, рече централната банка во својот месечен извештај објавен во понеделникот.

Иако Бундесбанката рече дека умереното проширување на редовната кредитна линија би било оправдано се додека коефициентот на долгот е под реперот од Мастрихт од 60% од економското производство. Претставниците на регулаторот инсистираат коалицијата во земјава да не ги игнорира правилата.

„Обидите да се ублажи должничката кочница при неговото спроведување се несоодветни“, се вели во извештајот.

Врховниот суд на Германија минатата недела и нанесе голем удар на владата, пресудувајќи дека употребата на 60 милијарди евра средства за помош на пандемијата за финансирање на климатските акции е неуставна. Одлуката доведе во прашање околу 770 милијарди евра државно финансирање во најголемата европска економија.

Од берлинската коалиција сега се бара да го прилагоди планирањето како што е соодветно, вклучително и да ја ограничи неизвесноста, иако нема лесно решение.

„Што и да одлучи владата, тоа ќе влијае и на развојот на Германија во следните неколку години“, велат од Бундесбанк.

Германскиот вицеканцелар Роберт Хабек изјави претходно во понеделникот дека одлуката на судот ќе ја погоди економијата и може да доведе до повисоки цени на електричната енергија за домаќинствата и компаниите.

„Решението не е лесно да се најде. Работите можат навистина да се комплицираат“, призна тој во интервју за радиото „Deutschlandfunk“.

Германската централна банка не се двоуми да ѝ дава совети на владата. Во септември, регулаторот ги повика властите да решат голем број длабоко вкоренети предизвици за деловниот модел на земјата, доколку сакаат да ги подобрат долгорочните перспективи.

„Германија е на пат за уште една четвртина од контракција во трите месеци до декември, туркајќи ја економијата во рецесија“, соопшти банката.

Економијата повторно ќе заживее во првиот квартал на 2024-та година, при што Бундесбанк ќе види „неизвесни знаци на подобрување“ на новите нарачки и странската побарувачка, која сега е потенцијално на најниско ниво.

Градежништвото допрва треба да заживее, а трошоците за финансирање и изградба силно тежат на побарувачката, што е причина за прогнозата за нов пад на производството.

Сепак, се очекува потрошувачите да ја поддржат економијата со оглед на силните зголемувања на платите и намалувањето на ценовните притисоци, предложи банката.

Се очекува стапката на инфлација да флуктуира околу нејзината сегашна вредност. Цените на храната се очекува да го ублажат растот на потрошувачките цени, додека услугите најверојатно ќе останат двигател на инфлацијата. Основните ефекти, исто така, ќе ги претворат изворите на енергија повторно во катализатор за раст на цените.