Во вториот квартал германската економија најверојатно поврати дел од загубата на почетокот на годината импулс, наоѓајќи поддршка од приватната потрошувачка, од индустриското производство и од заздравувањето на извозот, посочува „Бундесбанк“ во својот редовен месечен економски извештајот претставен во понеделникот.

Централната банка истакна дека „економијата на Германија најверојатно покажала подобри стапки на раст во пролетта, отколку во почетокот на годината“.

„Иако е малку веројатно да се повторат високите стапки на раст од изминатата година, индустриското производство повторно стана клучна движечка сила за економијата на земјата“, се наведува во последниот месечен извештај. „Бундесбанк“ додава дека фармацевтското производство било особено силно во вториот квартал, а производство на автомобили исто така се зголеми нагло, додека производството на интермедијарни стоки останало слабо.

Според „Бундесбанк“ дел од подобрувањето на темпото на проширување се должи на истекот на еднократните фактори, што го забави растот во почетокот на годината, вклучувајќи ја и исклучително деструктивната сезона на грип.

Потрошувачката на домаќинствата останува пресвртница за економскиот раст со оглед на одличната ситуација на пазарот на труд и најдобриот раст на платите, а во исто време имало обновување и на намалување на почетокот на годината на државните расходи.

„Не на последно место, активноста во просперитетниот градежен сектор најверојатно е зголемен значително покрај ограничениот капацитет“, истакна германската централна банка.

Треба да се има предвид дека растот на водечката европска економија се намали неочекувано за половина во првиот квартал до 0,3% во однос на последните три месеци од 2017-та година, кога БДП-то се зголеми за 0,6 отсто, а голем број економисти и аналитичари продолжуваат да се прашуваат дали ова забавување беше само привремено, или сигнал за крај на економскиот бум во Германија.

Продолжуваат да важат и стравувањата дека ескалацијата на трговскиот напон во светски план може да испаднат дополнително негативно влијание врз инвеститорските ставови, а во исто време Меѓународниот монетарен фонд предупреди дека еврозоната се соочува со „особено сериозни“ ризици кои би довеле до „тврдо слетување“ на економијата по нејзиното петгодишно заживување.