Халк банка ја зголеми добивката

2018-05-17 08:02

Од билансот на успех на Халк Банка објавен на Македонската берза се гледа дека банката  во текот на минатата година оствари добивка од 539,2 милиони денари, што е зголемување во однос на претходната година кога добивката на банката изнесувала 471,3 милиони денари.

Белата куќа се уште се надева дека може да се постигне договор за НАФТА

2018-05-17 07:56

Белата куќа изрази надеж дека се уште е можно да се постигне трговски договор со Мексико и Канада денес, кога истекува рокот до кој може да се постигне согласност за измени во договорот НАФТА. Доколку договорот остане неизменет, се очекува дека конгресните избори во...

Анита Ангеловска-Бежоска нов предлог за гувернер на НБРМ

2018-05-16 14:37

Анита Ангеловска – Бежоска, актуелен вицегувернер во НБРМ е новиот предлог на претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов за гувернер на Народната Банка на Република Македонија велат од кабинетот на шефот на државата. Новиот предлог на Иванов следи откако денеска добил писмено известување од...

АСО: Одземена лиценцата за ВИАСС Скопје

2018-05-16 14:21

    Советот на експерти на Агенцијата за супервизија на осигурување на седницата одржана на ден 14 мај, 2018 година донесе. Решение за одземање на дозволата за вршење на осигурително брокерски работи на Осигурително брокерското акционерско друштво ВИАСС Скопје. Субјектот е запишан во Централниот...

НЛБ: Сава осигурување исплати 80% надомест за грабежот

2018-05-16 14:02

Преку ревидираниот финансиски извештај на НЛБ Банка, беше обеледенето дека за грабежот во трезорот кој се случи на 10.04.2017 постои осигурителното покритие од страна на Сава Осигурување АД Скопје. Во декември минатата година банката и осигурителната компанија потпишале договор за спогодба за надомест на штетата....

Димитар Богов се повлекува од кандидатурата за гувернер на НБРМ

2018-05-16 13:35

Димитар Богов се повлекува од кандидатурата за гувернер на Народната банка на Македонија и за тоа веќе го известил претседателот на државата Ѓорге Иванов, кој го предложи за нов гувренерски мандат. Во пишаната изјава за МИА Богов посочува дека со внимание ја следел дебатата...

Платите во администрацијата од 18.000 до 90.000 денари месечно

2018-05-16 13:24

Од 18.174 денари просечна месечна нето плата кај административните државни службеници во Секретаријатот за спроведување на Рамковниот договор до 90.215 денари просечна месечна нето плата во Регулаторната комисија за домување е движењето на платите во јавната администрација, покажува анализата направена од Фондацијата за демократија...

Народната Банка ги заменува оштетените пари што станале непогодни за промет

2018-05-16 13:05

Народната банка ги прима и ги заменува книжните и кованите пари што станале непогодни за промет од банките основани во Република Македонија и филијалите на странските банки во Република Македонија. За излитени пари се сметаат книжните пари кои што со текот на употребата се...

Бесплатни обуки за напредни ИТ вештини за невработени лица

2018-05-16 11:36

Започна вториот циклус на бесплатни обуки за Јava програмери и софтвер тестери, едни од најбараните профили на пазарот на трудот во ИТ индустријата. На проектот организиран од Агенција за вработување во соработка со Семос Едукација како спроведувач на обуките, ќе можат да се пријавуваат...

Триглав Осигурување Скопје со профитабилно работење и раст на премијата во првиот квартал од 2018

2018-05-16 10:51

Групацијата Триглав успешно работеше во првото тромесечје од оваа година. Добивката пред оданочување изнесуваше 27,5 милиони евра, што е 8% повеќе од истиот период минатата година, а остварената нето добивка во висина од 23,3 милиони евра е 5% поголема од истиот период минатата година....