“TOPSI Pay” сервис за меѓусебни плаќања на Стопанска Банка А.Д Скопје

2018-05-16 10:39

Брзо плаќање? Топси пеј е сервис кој ви овозможува да плаќање на пријателите од вашиот именик или фејсбук БЕЗ да пополнувате налози. Ако сеуште го немате овој сервис на вашиот мобилен телефон сега е вистикското време! TOPSI Pay произлегува како резултат на интеракцијата што...

Со услугата СМС известување бидете навремено информирани за секоја трансакција со картичките на ЦКБ

2018-05-16 10:21

Централна кооперативна банка на своите клиенти им нуди можност по пат на СМС порака да добиваат известување за секоја единечна трансакција со платежните картички на ЦКБ, веднаш по нејзиното процесирање. Предности: Потврда за извршена трансакција; Проверка на износот на извршената трансакција; Известувања во врска...

Денес ќе се одржи настан на тема „Можности за развој на брзорастечки бизнис за млади“.

2018-05-16 10:04

Министерството за труд и социјална политика (мтсп) и Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) денеска организираат настан „Можности за развој на брзорастечки бизнис за млади“. Ќе бидат претставени компании – корисници на програмата за самовработување од Оперативниот план и можностите за финансирање на...

Утре започнува исплатата на субвенциите за тутун

2018-05-16 09:43

На 17 мај ( утре), ќе започне исплатата на субвенциите за тутунот од реколатата 2017 –та. Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, во моментов ги подготвува решенијата за исплата по што ќе следува исплатата на субвенциите.   Според податоците, зголемени субвенции...

Во блок трансакција продадени акции од Стопанска Банка А.Д Битола

2018-05-16 09:03

Во блок-трансакција вредна 6,2 милиони денари вчера на Македонската берза се продадоа 3.497 акции од Стопанска банка Битола. Акциите се продадоа по цена од 1.800 денари за акција.

Србија и САД потпишаа два договори со кои се обезбедува дополнителна помош од 22 милиони американски долари

2018-05-16 08:53

Србија и САД потпишаа два договори со кои се обезбедува дополнителна помош од 22 милиони американски долари за зголемување на конкурентноста на економијата и владеењето на правото во Србија, подобрување на медиумското опкружување и борба против корупцијата. По потпишувањето на договорите во Белград со...

Со инвестирани 100 долари во биткоин пред осум години сега ќе имавте 280 милиони

2018-05-16 08:20

Во април, 2010 година, еден биткоин изнесуваше 0,003 долари, а денес цената на оваа криптовалута изнесува над 8.400 долари. Многу држави го прогласија биткоин за легална валута за тргување, што имаше огромно позитивно влијание врз неговата вредност. Биткоин е дигитална валута чија популарност расте...

Facebook планира да лансира сопствена криптовалута

2018-05-16 07:59

Најголемата социјална мрежа влегува во бизнисот со криптовалути. Како што објави The Verge, Facebook наскоро ќе претстави своја криптовалута. Намената на криптовалутата, примарно би била за вршење на плаќања во рамките на платформата на Facebook. „Како и многу компании, така и Facebook ги истражува...

УНИ Банка во првото тромесечие од 2018 година оствари добивка од 62,7 милиони денари

2018-05-16 07:51

УНИ Банка во 2018 година оствари позитивен финансиски резултат во износ од 62,7 милиони денари, што претставува пораст од 15,3% во однос на минатата година. Главна причина сe нето приходите од камати и нето приходите од провизии и надомести, што постигнаа раст од 15,4%...

Цената на златото продолжува да расте

2018-05-16 07:48

Цената на златото последните месеци расте бавно, но сигурно оди кон врвот.  Но, има повеќе фактори кои влијаат на неговата цена, а првиот фактор е цената на доларот.  Кога доларот ја губи вредноста, златото зајакнува. Вториот фактор е инфлацијата, кога парите ја губат вредноста...