НБРМ- Расположливи депозити на седум дена

2018-03-16 08:45

    На 14 март 2018 година, банките пласираа средства во расположливи депозити на седум дена во износ од 3.203 милиони денари, односно 11.963 милиони денари помалку од достасаниот износ (15.166 милиони денари).   Каматната стапка на депозитите на седум дена изнесува 0,30%.

Нови странски инвестиции- Руси и Грци ќе отвораат бензиски пумпи во Македонија

2018-03-16 08:18

  Друштво за производство, трговија и услуги Гама Петрол ДОО Скопје е името на новата компанија со руско-грчки капитал која се шири во нафтениот бизнис во Македонија.   Според објавата на Централниот регистар, новата компанија е основана со основен влог од 6.000 евра, со...

Компаниите заинтересирани за мерките од планот за економски пораст

2018-03-16 08:08

Компаниите генерално немаат забелешки за мерките од третиот столб на владиниот план за економски пораст, но имаат нејаснотии во однос на условите и критериумите што се различни од мерките во првиот и вториот столб.     За деталите околу можностите и критериумите за користење...

Швајцарската централна банка ги задржа каматните стапки на депозитите негативни

2018-03-16 07:57

    Швајцарската централна банка ги задржа каматните стапки негативни, велејќи дека ќе се држи до својата политика за да ја ослабне локалната валута, објави „Блумберг“. Според регулаторот  франкот и понатаму е „високо ценет“ во однос на еврото и дека тековните политики остануваат суштински....

Недостигот на квалификувана работна сила има влијание врз ограничувањето на обемот на прозводството

2018-03-16 07:50

  Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во февруари 2018 година е за 0.3 процентни поени повисок во однос на претходниот месец, а во однос на февруари 2017 година е зголемен за 2.4 процентни поени. Состојбата на...

Нов закон за потрошувачите против нечесните трговски практики

2018-03-15 15:30

      Се подготвува нов закон за заштита на потрошувачите во Македонија со кој треба да се елиминираат досегашната нечесна деловна пракса, нечесните клаузули и договори, како и нечесниот однос на трговците кон купувачите воопшто.   Новиот закон ќе биде согласно европската регулатива...

Нова цена на акциите на Apple

2018-03-15 15:00

    По отворањето на тргувањето, цената се зголеми на 183,48 долари, со што пазарната капитализација на компанијата достигна 925 милијарди долари. Во понеделникот, цената запре на 181,40 долари, што е за речиси еден процент повисока од претходниот ден на тргување. На тоа ниво...

Дневен извештај од светските берзи за 15.03.2018

2018-03-15 14:15

Цените на златото и суровата нафта се зајакнати. Цената на биткоинот повторно опаѓа, а крипто-пазарот продолжува да го интензивира своето слабеење. S & P500  

Европската унија планира да воведе „дигитален данок“ од кој ќе бидат засегнати “Google“, „Apple“ и „Facebook“.

2018-03-15 14:00

      Идејата предвидува данокот да се наплатува врз приходите генерирани на територијата на ЕУ, со што оваа линија ќе се собира околу 5 милијарди евра секоја година, покажуваат проектните предлози, разгледани од „Financial Times“. Европската комисија ќе разговара за „дигиталниот данок“ следната...

Новиот економски советник на Трамп ТВ-коментаторот Кадлоу

2018-03-15 13:30

  Конзервативниот економист и истакнат ТВ-експерт Лери Кадлоу ќе го замени Гери Кон како највисок економски советник на претседателот на САД, Доналд Трамп Минатиот вторник дотогашниот економски советник на Трамп, Гери Кон поднесе оставка- очигледно впоради спорот околу казнените царини за челик и алимуниум кои ги...