Moody’s го потврди највисокиот кредитен рејтинг за САД

2018-04-27 08:35

Меѓународната рејтинг агенција „Moody’s“ повторно им даде на САД најдобар можен кредитен рејтинг „ААА“. Потврдувањето на највисокиот кредитен рејтинг ја одразува извонредната економска моќ на земјата, потенцираат од „Moody’s“. Изгледот на кредитниот рејтинг е „стабилен“ од страна на агенцијата, така што во моментов не...

Ревизорите констатираат неправилности во трошењето на народните пари – институциите не реагираат

2018-04-27 08:07

Препораките од државните ревизори остануваат само на хартија, институциите многу ретко ги спроведуваат. Околу 40 отсто од нив не ги ни удостоиле ревизорите со одговор на препораките кои се однесуваат на трошењето на народните пари.  Од друга страна пак  случаите каде што има сомнеж...

УСАИД со проект за поддршка на малите фирми

2018-04-27 08:03

Микро, малите и средни претпријатија  во нивното работење се соочуваат со голем број проблеми од административна природа.  Почнувајќи од капацитетот на администрацијата  во спроведувањето на прописите, преку униформноста па се до усогласувањето на законите со европското законодавство.  Надминувањето на истите и можните решенија преку...

Советот на Народната банка на Република Македонија одржа редовна седница, на која беше разгледан и усвоен Годишниот извештај за 2017 година

2018-04-27 07:45

Советот на Народната банка на Република Македонија денес одржа редовна седница, на која беше разгледан и усвоен Годишниот извештај за 2017 година, при што беше утврдено дека и во текот на минатата година, централната банка успешно ги оствари своите законски дефинирани цели. Девизниот курс...

Комерцијална Банка АД Скопје – со добивка од 15,7 милиони евра за првиот квартал

2018-04-27 07:41

Во периодот од 01.01-31.03.2018 година Банката од своето работење оствари позитивен финансиски резултат во износ од 966,6 милиони денари наспроти остварениот позитивен финансиски резултат во истиот период минатата година во износ од 39 милион денари. Повеќекратното зголемување на финансискиот резултат се должи на интензивните активности на...

Банките реагираат околу невистините за Фени

2018-04-26 15:00

Во врска со последните јавно објавени тези кои во најголем дел се базираат на неточни информации и податоци Комерцијална  и Стопанска Банка ја дистрибураа  информација  до јавноста.   Ви ја пренесуваме во целост: Банките како обезбедени кредитори на ден 13.03.2018 година, склучија договор за...

Во милионска трансакција продадени акции од ЗК „Пелагонија“

2018-04-26 14:24

Во блок-трансакција вредна 10,3 милиони денари вчера на Македонската берза беа продадени 3.667 акции од ЗК „Пелагонија“ АД Битола. Акциите се продадоа по цена од 2.809 денари за акција.

Македонска берза се приклучи на хуманитарно движење Pay it Forward

2018-04-26 14:07

Македонска берза АД Скопје се приклучи на иницијативата на женската хуманитарна организација Inner Wheel Club Skopje Europea, којашто од минатата година е промотор на глобалното хуманитарно движење Pay it Forward (Продолжи понатаму), стои во соопштението. Целта на акцијата е да промовира и да шири позитивна...

НБРМ: Расположливи депозити за седум дена

2018-04-26 13:56

На 25 април 2018 година, банките пласираа средства во расположливи депозити на седум дена во износ од 416 милиони денари, односно 284 милиони денари помалку од достасаниот износ (700 милиони денари). Каматната стапка на депозитите на седум дена изнесува 0,30%.

Групацијата Триглав на хрватскиот пазар влегува во сегментот пензиско осигурување

2018-04-26 13:13

Групацијата Триглав потпиша договор со Raiffeisen Bank Austria, d.d., Zagreb, за отукуп на мнозинскиот дел на хрватското пензиско осигурување од компанијата Raiffeisen Mirovinskо osiguravajuće društvo. Јакнењето на положбата во регионот и насочувањето кон развојот на осигурувањата на живот, здравствените и пензиските осигурувања на пазарите...